Wykonanie
Przyszedł czas na gołąbki, z mlodszej
kapusty szybciej się robią przynajmniej ja mam takie odczucia. Gołabki bardzo lubimy, ale cóż, pracochłonne są i pewnie dlatego goszcza na naszym
stole raz, góra dwa
razy w roku. Tym razem wersja bezmięsna.
kapusta3/4
bulionu (rosół lub warzywny)Farsz150g
pieczarek1
cebula1
cebula czerwona2 ząbki
czosnku1
por1
cukiniamały
młody seler5-6
młodych marchewekzielenina (liście
selera,
natka)
olejmasło2 szklanki
ryżusól i
pieprzW rondlu na
oleju zeszklić pokrojoną
cebulę, posiekany
czosnek i
pora pokrojonego w półplasterki, na patelni usmażyć na
maśle pokrojone
pieczarki, dodać
sól i
pieprz. Wszystko przełożyć do rondla.
Marchew,
selera i
pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej,
cukinię pokroić w słupki i razem poddusić na patelni, lekko przyprawić. Wszystko wymieszać w rondlu. Ugotować
ryż wg przepisu (1 część
ryżu na 2 części
wody),w lekko osolonej wodzie.Wymieszać z jarzynami i
pieczarkami w rondlu. Posiekać
zieleninę i wymieszać, doprawić do smaku.
Kapustę włoską (lub białą ewentualnie) gotujemy w osolonej wodzie. Najpierw wycinamy głąba, wsadzamy do wrzątku i stopniowo ściągamy wierzchnie liście i ścinamy ew twardy nerw. Nakładamy na liść farsz i zawijamy gołąbki. Garnek o grubym dnie wykładamy liśćmi
kapusty (te twardsze z wierzchu). Układamy ciasno gołąbki. Zalewamy
bulionem. Gotować 30-40 minut, aż gołąbki będą miękkie.Osobno robimy
sos pomidorowy. Podajemy z
ziemniakami posypanymi
koperkiem. Gołąbki polewamy
sosem pomidorowym.