Wykonanie
Ostatnio mam fazę na zupy. Mimo, że za zupami nie do końca przepadam. Koniecznie zupy-kremy. Gęste, zawiesiste..to chyba przez tą pogodę. Ta zupa nie wygląda obiecująco. Nazwałabym ją raczej zupą bagienną. Kolor, niezbyt atrakcyjny- przyznaję, to zasługa karmelizowanej
cebuli. Nie zrobiłaby z tego powodu furory w eleganckiej restauracji- to pewne. Ale jest przepyszna. Rozgrzewająca, aromatyczna..i wyjątkowo prosta. Choć to na pewno nie jest potrawa na szybki obiad. Karmelizowanie
cebuli, gotowanie
ziemniaków to jednak trochę trwa. Ale w ponure dni mam ochotę zamknąć się w kuchni, pogotować i poczuć trochę domowego ciepełka:)Aha...i zamiast
cebuli możecie użyć
pora lub
cebuli czerwonej. Też zadziała.
Składniki:3 duże
cebule3 duże
ziemniaki2 ząbki
czosnku1 l
bulionusólpieprzgałka muszkatołowaolej do smażenia (u mnie
ryżowy)Wykonanie:
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na na odrobinie
oleju na wolnym ogniu. Nie skracaj czasu podsmażania i niech Cie nie korci podkręcanie ognia wtedy
cebula się spali i nici z pysznego słodkawego smaku. Dodaj pokrojony
czosnek. Gdy
cebula będzie szklista zblenduj ją na papkę.
Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą ugotowane także je zmiksuj. Połącz
cebulę i
ziemniaki. Jeszcze raz zmiksuj. Masa musi być gładka. Jeśli będzie się ciężko miksować dodaj odrobinę
bulionu.
Bulion zagotuj i dodaj do niego puree ziemniaczano-
cebulowe. Całość dla łatwiejszego połączenia znowu zmiksuj. Przypraw
solą,
pieprzem i świeżo zmieloną gałką. Podawaj natychmiast po przygotowaniu. Zupę możesz podać z grzankami lub z
bagietką.Smacznego!