ßßß

Ostatnio zaniedbuje mój blog. Dużo zajęć, pracy, sporo się dzieje. Ogólnie jest pozytywnie, ale jesień i jej cudowne smaki przechodzą bokiem.Odkąd w zeszłym roku odkryłam dynię, jestem jej wierną fanką. W każdej postaci jest dobra. Lubię te sprawdzone przepisy, jak i wyszukiwanie nowych (nawet jeśli chlebek dyniowy okaże się spektakularnym, choć pysznym zakalcem). Nie wiem, jak to możliwe, że na Ciachomanii jeszcze nie było przepisu na zupę dyniową. Czas nadrobić zaległości!W zależności od ochoty, jak i zawartości lodówki, zupę można podawać z jogurtem greckim (moja lżejsza alternatywa dla śmietany), serem z niebieską pleśnią, szczypiorkiem czy prażonymi pestkami dyni.Jedno z moich ostatnich zajęć:http://bartoszchronowskiphotography.blogspot.com/2013/10/pierwsze-zajecia-agility.htmlSKŁADNIKI:1 kg dyni2 ziemniaki3 ząbki czosnku1 cebula1 litr bulionu (warzywnego lub z kurczaka)gałka muszkatołowasólpieprzoliwa z oliwekCebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, a następnie podsmażyć na oliwie. Dynię i ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do cebuli i czosnku, chwilę razem podusić. Całość zalać bulionem, gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie (15-30 minut). Gotową zupę doprawić i zmiksować blenderem. Podawać z ulubionymi składnikami.