Wykonanie
Ostatnio zaniedbuje mój blog. Dużo zajęć, pracy, sporo się dzieje. Ogólnie jest pozytywnie, ale jesień i jej cudowne smaki przechodzą
bokiem.Odkąd w zeszłym roku odkryłam
dynię, jestem jej wierną fanką. W każdej postaci jest dobra. Lubię te sprawdzone przepisy, jak i wyszukiwanie nowych (nawet jeśli chlebek
dyniowy okaże się spektakularnym, choć pysznym zakalcem). Nie wiem, jak to możliwe, że na Ciachomanii jeszcze nie było przepisu na zupę
dyniową. Czas nadrobić zaległości!W zależności od ochoty, jak i zawartości lodówki, zupę można podawać z
jogurtem greckim (moja lżejsza alternatywa dla
śmietany),
serem z niebieską pleśnią,
szczypiorkiem czy prażonymi
pestkami dyni.Jedno z moich ostatnich zajęć:http://bartoszchronowskiphotography.blogspot.com/2013/10/pierwsze-zajecia-agility.htmlSKŁADNIKI:1 kg dyni2
ziemniaki3 ząbki
czosnku1
cebula1 litr
bulionu (warzywnego lub z
kurczaka)
gałka muszkatołowasólpieprzoliwa z oliwekCebulę i
czosnek obrać i drobno posiekać, a następnie podsmażyć na
oliwie.
Dynię i
ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Warzywa dodać do
cebuli i
czosnku, chwilę razem podusić. Całość zalać
bulionem, gotować, aż
dynia i
ziemniaki będą miękkie (15-30 minut). Gotową zupę doprawić i zmiksować blenderem. Podawać z ulubionymi składnikami.