Wykonanie
Pyszna wiosenna zupa!Idealna ze
śmietaną, chrupiącymi ziołowymi grzankami lub z
boczkiem :)Uwierzcie, że smakuje lepiej niż wygląda ;)Co trzeba?2 opakowania mrożonego
groszku ( u mnie 2x 400g)1
cebula1
marchewkaKawałek
selera,
pietruszki i
pora3 duże
ziemniaki1 litr
bulionu3 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju albo
oliwy z oliweksól,
pieprz, starta
gałka muszkatołowaCo i jak?Drobno pokrojoną
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek podsmażyć na tłuszczu.W garnku zagotować
bulion. Dodać podsmażoną
cebulę,
czosnek, pokrojone warzywa (
marchewkę,
por,
seler,
pietruszkę). Gotować 10 minut,
potem dorzucić obrane i pokrojone w kostkę
ziemniaki, po 15 minutach dodać
groszek. Całość gotować aż
groszek zmięknie. Zupkę zmiksować blenderem, doprawić
solą,
pieprzem i odrobiną
gałki muszkatołowej.Smacznego!