Wykonanie
Marchewka to wdzięczne warzywo jako dodatek do wielu potraw, ale bardzo lubię ją przygotowywać również jako główny składnik. Świetnie smakuje gotowana czy pieczona, jest rewelacyjna z patelni, czy w końcu jak dziś u mnie - duszona, tym razem w wersji dość słodkiej, z
miodem i z
gałką muszkatołową.
Składniki :0,5 kg
marchewki1 duża
cebula2 łyżki
oleju2 łyżki
masła0,5 łyżeczki
mioduświeżo starta
gałka muszkatołowasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Obrane
marchewki ścieram na grubej tarce, przekładam do rondelka z
olejem, lekko
solę i pod przykryciem smażę 5 minut. Mieszam, żeby
marchewka się nie przypaliła. W międzyczasie bardzo drobno siekam
cebulę, dodaję ją do rondla razem z
masłem, duszę kolejne 5 minut pod pokrywką. Dodaję
miód, doprawiam do smaku
solą,
pieprzem i świeżo startą gałką.Przepis autorski.