ßßß
T radycją u mnie w domu jest, że poniedziałek to dzień pomidorowy. Od dziecka ten dzień kojarzę z zupą pomidorową. Choć od jakiegoś czasu ta tradycja się zaciera, dziś zupą dnia jest właśnie pomidorowa.Dzisiejszą zupę przygotowałam w Thermomixie. Na wodzie i bulionie, który przygotowuje się w urządzeniu z konkretnych warzyw, bądź mięs. Przez to wiemy co jest w naszej "kostce rosołowej". Wy możecie przygotować zupę na rosole, który został z niedzieli. Zupa ma piękny, pomarańczowy kolor.Składniki (ok.4 porcji):
80 g cebuli1-3 ząbki czosnku30 g masła700 g pomidorów obranych lub pomidorów z puszki1 łyżka bulionu TM1/2 - 1 łyżeczki soli ziołowej1 łyżeczka cukru2-3 szczypty pieprzu1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka oregano500 g wodyposiekana pietruszka3 kromki chlebaDo naczynia miksującego wkładamy cebulę i czosnek, rozdrabniamy 3s/obr.5. Zgarniamy składniki na dno i dodajemy masło. Dusimy 2,5 minuty/Varoma/obr.2. Następnie dodajemy pomidory (pokrojone) i wszystkie inne składniki, z wyjątkiem wody. Gotujemy 10 minut/100'C/obr. 2. Następnie miksujemy. Dolewamy wodę i gotujemy jeszcze przez 5 minut/100'C/obr.2. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. Przed podaniem zupy, robię z chleba grzanki i podaję wraz z zupą.
Wersja normalna:Składniki:80 g cebuli1-3 ząbki czosnku30 g masła700 g pomidorów obranych lub pomidorów z puszki1/2 - 1 łyżeczki soli ziołowej1 łyżeczka cukru2-3 szczypty pieprzu1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka oregano500 g rosołuposiekana pietruszka3 kromki chlebaCebulę i czosnek drobno siekamy i wrzucamy do garnka, na rozgrzane masło. Musimy je zeszklić. Następnie dodajemy pomidory (pokrojone) i wszystkie inne składniki. Dusimy. Dolewamy wodę, gotujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Następnie przy użyciu blendera miksujemy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. Przed podaniem zupy, robię z chleba grzanki i podaję wraz z zupą.