ßßß
Bulion3 litry wody2 spore pietruszkipół małego selera2 marchewkipołowa porasól do smakuPrzygotowanie bulionuPrzepis na filmieWarzywa gotuję do miękkości i odcedzam od rosołu (można dorzucić kawałek kostki z mięsem, ale osobiście, uważam to za zbytek). Jarzyny wykorzystuję do sałatki.Składniki do żurkubulionszklanka barszczu białego - 250 ml (zakwas do wypieku chleba - przepis)2 kopiaste łyżki śmietany 12%35 - 50 dag białej kiełbasy (zrób ja sam)kilka jaj ugotowanych na twardo1 cebula1-2 ząbki czosnkuszczypiorek1 łyżka masłazioła - u mnie 2 łyżeczki majeranku, płaska łyżeczka ziół prowansalskich, płaska łyżeczka bazylii, pieprz świeżo zmielonysól do smakugrzanki (podpieczone kawałeczki pieczywa)1 łyżka maki pszennej do zagęszczenia (na wypadek, gdyby zakwas nie dał odpowiedniej gęstości)Przygotowanie żurku1. Do delikatnie gotującego się wywaru z jarzyn dodaję dobrze wymieszany zakwas. Dosyć drobno posiekaną cebulkę podsmażam na połowie ilości masła i dodaję szczyptę soli. Na drugiej połowie masła, na osobnej patelni rumienię kiełbasę, pokrojoną wcześniej w talarki (bez osłonek). Do cebulki dodaję posiekany drobno czosnek, majeranek i zioła prowansalskie. Chwilkę podsmażam i dorzucam do bulionu. Dodaję także podsmażoną kiełbaskę. Do śmietany wlewam prawie wrzący wywar i dokładnie mieszam (hartowanie śmietany zapobiegnie ważeniu się jej w zupie). Dodaję do żurku. Dosypuję bazylię, pieprz i sól, jeśli trzeba. Barszczu nie gotuję. Dzięki temu kiełbasa zachowa soczystość a i żurek jest smaczniejszy. Doprowadzam jedynie do wrzenia i gotowe.2. Pokrojone w kostkę pieczywo kropię olejem i podpiekam w piekarniku przez trzy minuty na funkcji grilla w temperaturze 195 stopni C. Dodaję bezpośrednio do porcji żurku cząstki jajek, szczypiorek i grzanki.Smacznego! Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych!Polecam łatwą do przygotowania wielkanocną sałatkę jarzynową z kurczakiem :