Wykonanie
Żurek to jedno z łatwiejszych dań, ale na Święta Wielkanocne lubię go przygotować na wywarze z jarzyn, żeby był wyjątkowo pyszny i głęboki w smaku.Przygotowałam przepis na około 3 litry naturalnego
bulionu.

Składniki:
Bulion3 litry
wody2 spore
pietruszkipół małego
selera2
marchewkipołowa
porasól do smakuPrzygotowanie
bulionuPrzepis na filmieWarzywa gotuję do miękkości i odcedzam od rosołu (można dorzucić kawałek kostki z
mięsem, ale osobiście, uważam to za zbytek). Jarzyny wykorzystuję do sałatki.Składniki do
żurkubulionszklanka barszczu białego - 250 ml (zakwas do wypieku
chleba - przepis)2 kopiaste łyżki
śmietany 12%35 - 50 dag
białej kiełbasy (zrób ja sam)kilka jaj ugotowanych na twardo1
cebula1-2 ząbki
czosnkuszczypiorek1 łyżka
masłazioła - u mnie 2 łyżeczki
majeranku, płaska łyżeczka
ziół prowansalskich, płaska łyżeczka
bazylii,
pieprz świeżo zmielony
sól do smakugrzanki (podpieczone kawałeczki
pieczywa)1 łyżka
maki pszennej do zagęszczenia (na wypadek, gdyby zakwas nie dał odpowiedniej gęstości)Przygotowanie
żurku1. Do delikatnie gotującego się
wywaru z jarzyn dodaję dobrze wymieszany zakwas. Dosyć drobno posiekaną
cebulkę podsmażam na połowie ilości
masła i dodaję szczyptę
soli. Na drugiej połowie
masła, na osobnej patelni rumienię
kiełbasę, pokrojoną wcześniej w talarki (bez osłonek). Do
cebulki dodaję posiekany drobno
czosnek,
majeranek i
zioła prowansalskie. Chwilkę podsmażam i dorzucam do
bulionu. Dodaję także podsmażoną
kiełbaskę. Do
śmietany wlewam prawie wrzący
wywar i dokładnie mieszam (hartowanie
śmietany zapobiegnie ważeniu się jej w zupie). Dodaję do
żurku. Dosypuję
bazylię,
pieprz i
sól, jeśli trzeba. Barszczu nie gotuję. Dzięki temu
kiełbasa zachowa soczystość a i żurek jest smaczniejszy. Doprowadzam jedynie do wrzenia i gotowe.2. Pokrojone w kostkę
pieczywo kropię
olejem i podpiekam w piekarniku przez trzy minuty na funkcji grilla w temperaturze 195 stopni C. Dodaję bezpośrednio do porcji
żurku cząstki
jajek,
szczypiorek i grzanki.Smacznego! Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkanocnych!Polecam łatwą do przygotowania wielkanocną
sałatkę jarzynową z
kurczakiem :

Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika