Wykonanie
Sezon na potrawy z
bobem rozpoczął się już na dobre.
Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą
białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C, żelazo, a także w błonnik. Warzywo to doskonale smakuje jako składnik zup,
sosów czy sałatek. Jako, że sezon na
bób jest stosunkowo krótki, korzystajmy z niego
póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z
bobem i
ziemniakami .Składniki:2
marchewki, 1
pietruszka, 0,25
selera, 0,5
pora, liść
kapusty, 1 duża
cebula, 0,5 kg
bobu, 0,5kg
ziemniaków, łyżka
masła, 2 ząbki
czosnku,
koperek, 100g
śmietany 12% lub 18%, 1 litr
bulionu jarzynowego lub drobiowego,
sól,
pieprzPrzygotowanie:Przygotowujemy
bulion.
Marchewkę,
pietruszkę,
selera,
pora i
kapustę myjemy, obieramy. Zalewamy zimną
wodą, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy kilka
liści laurowych,
ziele angielskie oraz
sól i
pieprz. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiedy
bulion będzie gotowy
włoszczyznę wyjmujemy (ja zostawiam tylko
marchewkę;)
Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie kroimy na ćwiarteczki lub kostkę. Dodajemy do
bulionu. Gotujemy.
Bób płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy wystygnie obieramy.
Czosnek obieramy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką
masła. Dodajemy
bób. Kiedy delikatnie się zeszli dodajemy do
bulionu.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor, a następnie dodajemy do zupy.
Śmietanę umieszczamy w kubeczku z letnią
wodą, po trochu dodając do zupy.
Koperek drobno kroimy, dodajemy do
bulionu.Smacznego!;)

ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość
białka, które może być alternatywą dla
białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży. 100 g surowego
bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-bob-jest-zdrowy-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-bobu_41741.htmlma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość
białka, które może być alternatywą dla
białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży. 100 g surowego
bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-bob-jest-zdrowy-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-bobu_41741.htmlAbout Antolka Jakuszkowa