Wykonanie
W kolorowej kuchni znalazłam przepis na zupę z
kalafiora. Byłam ciekawa jej smaku, więc i jest u mnie dzisiaj krem z
kalafiora. Jest troszkę za gęsty mimo tego, że dodałam więcej
wody niż zaleca Agnieszka. Następnym razem będzie więc jeszcze więcej
wody :) W smaku bardzo dobra.Potrzebujemy:- 1,5 - 2l
wody,- 1 mały
kalafior,- 1
marchewka,- 1
pietruszka,- 1/4
selera,- 1/3 małego
pora,- pół
cebuli,- 2 ząbki
czosnku,-
sól,-
pieprz,-
masło,- kromki
pieczywa,-
oliwa.Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Do
wody (zimnej) dodać
marchewkę,
pietruszkę,
selera i
pora. Dodać sporą ilość
soli i trochę
pieprzu. Po ok. 10min dodać umyte różyczki
kalafiora.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę,
czosnek obrać i drobno pokroić. Na
maśle podsmażyć
cebulkę i
czosnek. Kiedy warzywa będą miękkie dodać do nich
cebulkę i
czosnek, ściągnąć z ognia i potraktować blenderem. Doprawić
solą i
pieprzem.Przed podaniem przygotować grzanki - kromki
pieczywa posmarować pędzelkiem
oliwą, włożyć do piekarnika na fukcję grillową.