Wykonanie
O tym, że
kasza jest zdrowa, już chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Pęczak to najzdrowsza
kasza ze wszystkich rodzajów
kasz jęczmiennych. Dlaczego? To produkt najmniej przetworzony, prosto z jęczmienia, który uprawiany był już przez człowieka w epoce neolitu. Czy smaczny? Nawet
ryby go uwielbiają, o czym najlepiej wiedzą amatorzy wędkarskich połowów. Pęczak odchudza, poprawia humor. Więcej...Składnikiporcja na 4 osoby5-6 łyżek kopiastych pęczaku2-3
marchewki2
pietruszki (w sezonie wraz z nacią)kawałek
selera (lub
seler naciowy)1
cebula lub jaśniejsza część
pora2 litry
bulionu lub
wodysól,
pieprz,
zioła prowansalskie3-4 ziarna ziela ang.1-2
liście laurowe1-2 łyżki
śmietany1-2 łyżki
oleju lub
masłaPrzygotowanie
Kaszę płuczę i zalewam zimną
wodą na godzinę-dwie przed gotowaniem zupy. Można tego nie robić. Po prostu trochę dłużej ją trzeba gotować od
kasz drobnych. W takim przypadku rozdrobnione warzywa dodajemy w połowie gotowania. Pod koniec gotowania zupy dodajemy podsmażoną drobno posiekaną
cebulkę. Do
śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy. Bełtamy i wlewamy do całości. Przyprawiamy według uznania - ja na początku gotowania wrzucam
ziele angielskie, trochę
soli i
liście laurowe a pozostałe
zioła świeże lub suszone, dodaję pod koniec gotowania. Zupa jest bardzo pyszna nawet na wodzie, ale jeśli chcecie zróbcie z niej smakowity krupnik, dodając na początku kawałek mięsiwa najlepiej z kością, bo takie jest najsmaczniejsze (z
kurczakiem pójdzie najszybciej). Smacznego!