Wykonanie
Wolnowar to mój ostatnio najbardziej "chodliwy" pomocnik w kuchni. Robię w nim powidła, rosoły,
golonkę w
piwie, bigosy,
konfituję karczochy, niebawem będą zupy, a w międzyczasie jeszcze się coś wymyśli. Gdy nastają krótkie, jesienne i zimowe dni, nie chce mi się stać nad garnkami zbyt długo, wolę pograć w planszówki z dziećmi, poczytać książkę, gapić się w ogień w kominku z kieliszkiem dobrego
wina w ręku. Ogarniam składniki potrawy do wolnowara w 5 do 25 minut, nastawiam go na całą noc, a rano sprawdzam, czy nie trzeba doprawić sosu, gotuję
kaszę, warzywa i gotowe. Którejś grudniowej nocy ugotowałam genialne short ribs w
winie, no dobrze, same się ugotowały, by być precyzyjnym. Okazały się tak pysznym daniem, że śmiało można je podać na świąteczny obiad.
Wołowina z wolnowara jest rewelacyjna!

U nas od Mikołajek już ciut odświętnie. Syn ucząc się słucha świątecznych playlist na Spotify, córka ma ogarnięty pokój na błysk i powiesiła w oknie samodzielnie szyte aniołki,
mauż rozwiesił światełka wokół domu, a ja słucham popołudniami starych playlist świątecznych i myślę o tegorocznej edycji Noël, noël. Posłuchajcie niezwykłego "Spirit od The Season" Alana Silvestri ze ścieżki dźwiękowej filmu "Ekspres Polarny" ...Co podajecie na świąteczny, Bożonarodzeniowy obiad? U nas jest to zazwyczaj
mięso. Często pieczona w całości
gęś w
kapustą kiszoną albo
gęś z farszem z piernika, czasem
kaczka w pomarańczach, albo perliczka, czy kogut w
winie, zdecydowanie rzadziej na Święta sięgamy po
wieprzowinę, która wydaje mi się zbyt mało elegancka, ale już po
wołowinę znacznie chętniej.Gdy mamy więcej gości na
stole są rewelacyjne zrazy wołowe, zrazy cielęce ze
śliwką kalifornijską, albo boeuf bourguignonne, bo są to dania, które
mogę przygotować wcześniej, i tylko wykańczać w dniu podania. No ale wolnowar, wolnowar
daje zupełnie nowe możliwości! Można bowiem przygotować sobie wszystko co się ma zadziać w wolnowarze dzień przed Wigilią, schować do lodówki, a następnego dnia wieczorem, po powrocie z pasterki wstawić wolnowar na całą noc i w Boże Narodzenie
mieć gotowy obiad bez sekundy zamieszania. Pozostaje świąteczny relaks, odpoczynek i nakrycie eleganckiego stołu...
Wołowina uchodzi za dość drogie
mięso, no ale nie każdy jej kawałek przecie! Nie trzeba wydawać 100-180zł za kilogram
polędwicy wołowej, 120-140zł/kg za
rostbef na
steki, 30-50zł za ligawę na zrazy, czy 25-40zl za
łopatkę wołową. Można kupić tańsze, choć teoretycznie trudniejsze w obróbce
żeberka wołowe, czyli
szponder. Jest to kawałek
wołowiny bardzo popularny w kuchni amerykańskiej - słynne short ribs .
Szponder kosztuje tylko 14-19zł za kilogram i można z niego przyrządzić bajeczne danie!Obróbka
szpondra w wolnowarze nie nastręcza najmniejszych trudności,
serio.
Mięso wychodzi obłędnie mięciutkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Możesz do niego podać
kaszę pęczak, gryczaną, pieczone
ziemniaki albo kluseczki ziemniaczane.Może za ten na najbliższe Boże Narodzenie, czy rodzinny obiad, szukając ciekawego i pysznego dania, które jednak nie rozerwie kieszeni, skorzystacie z pomysłu na szponder/ short ribs w
winie przyrządzone w wolnowarze ? Są fantastyczne!

Mięciutkie, rozpływające się w ustach
żeberka wołowe (short ribs)w niezwykle aromatycznym sosie z warzywami i
czerwonym winem będą eleganckim i niezbyt kosztownym pomysłem na świąteczny lub rodzinny obiad. Są naprawdę bardzo proste do zrobienia!Short ribs /
szponder /
żeberka wołowe w
czerwonym winie z poniższych proporcji wyjdzie obiad dla ok 6-8 osóbok 2,5 kg chudego
szpondra wołowego z kością (dopilnuj, by kostki były nie dłuższe niż 8-10cm)
sól morskaświeżo mielony
pieprzchilli w proszkuok 4-5 łyżek
oleju2 łyżki
masła300g
cebuli300g
marchwi100g
pietruszki3
łodygi selera naciowego10 ząbków
czosnku2 łyżki
mąki pszennej lub gryczanej (jeśli gluten jest przeciwskazany)1 czubata łyżka
koncentratu pomidorowego500ml
czerwonego wina (najlepsze będzie Cabernet Sauvignon)2 łyżeczki
suszonego oregano2
liście laurowekilka gałązek świeżego
tymiankukilka gałązek
rozmarynupół pęczka
natki pietruszkiMięso umyj, osusz, oprósz
solą,
pieprzem i
papryczką chilli i odstaw na 20 minut. Pokrój w dość drobną kostkę
cebulę,
marchew,
pietruszkę i
selera.
Czosnek obierz i każdy ząbek przekrój na 3 części.Przesmaż
mięso partiami (po kilka kawałków) na patelni, na niewielkiej ilości
oleju, aż z
żeberka każdej strony będą brązowe i rumiane. Przesmażone
mięso przekładaj od razu do naczynia wolnowaru. Gdy już całość będzie usmażona, odlej z patelni cały tłuszcz, ale nie zeskrobuj tych ciemnych przyrumienionych kawałków!Na patelnię po smażeniu włóż
masło, dodaj
cebulę,
marchew,
pietruszkę i
czosnek, przesmażaj razem na niewielkim ogniu ok 5-7 minut, aż
cebula się zeszkli, a warzywa zezłocą. Dodaj
mąkę, wymieszaj,
potem włóż
koncentrat pomidorowy i ponownie wymieszaj. Przesmażaj razem ok 3-4 minut, wlej
wino, zwiększ płomień i przesmażaj całość, aż warzywa zgęstnieją. Dokładnie wymieszaj całość, tak by do sosu przeszły wszystkie zarumienione kawałki.
Mięso w wolnowarze posyp
oregano, przykryj warzywami z patelni, wlej ok 1-1,5 szklanki
wody i dodaj gałązki
rozmarynu oraz
tymianku. Gotuj w wolnowarze w pozycji LOW ok 8-9 godzin. Gdy
mięso będzie już mięciutkie i odchodzić będzie od kości, spróbuj sosu i ewentualnie dopraw do smaku. Tuż przed podaniem wmieszaj do sosu posiekana
natkę. Podawaj short ribs z
kaszą pęczak,
kaszą gryczaną, pieczonymi
ziemniakami,
pure ziemniaczanym lub kluseczkami śląskimi. Danie jest wyśmienite!Tu znajdziesz podpowiedź jak ugotować idealną
kaszę pęczak oraz doskonale sypką
kaszę gryczaną . A tu przepis na moje " śliskie śląskie kluski ".