Wykonanie
Chodziła za mną od dobrego tygodnia, aż w końcu nie wytrzymałam i zrobiłam ją wczoraj wieczorem, zupełnie dla siebie, bo u nas zupy to w
sumie lubię tylko ja. Po prostu pyszności i
będę ją sobie dziś jadła przez cały dzień ;)
Ziemniaki podsmażyłam z
masłem,
potem już w trakcie gotowania lekko się rozpadły i zagęściły zupę, lekko też ją podciągnęłam jasną zasmażką. Smak jest bardzo domowy i kojarzy mi się z babciną zupą, gotowaną na piecu z fajerkami. A że mamy jesień to na takie zupy tym bardziej ma się ochotę, prawda?
Składniki :1,5 kg
ziemniakówok. 2 litrów
wody2
cebule2 ząbki
czosnku2 niewielkie
żeberka lub kości
schabowe (z
mięsem)2 łyżki
masła1-2 łyżki
octu 10% do zakwaszenia1 łyżka suszonego
majeranku2
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiego1 łyżka
mąki pszennejolejsól,
pieprz do smakuDodatkowo :kwaśna, gęsta
śmietanasuszone
chili do posypania
natka zielonej
pietruszkiPrzygotowanie :
Żeberka zalewam
wodą, dodaję
ziele angielskie,
liście laurowe i łyżeczkę
soli i gotuję wszystko na niewielkim ogniu, aż
mięso będzie odstawać od kości. Wyjmuję kostki, oddzielam
mięso i przekładam je z powrotem do garnka. W międzyczasie obieram
ziemniaki i kroję je w drobną kostkę (ok. 1 cm), przekładam je na dużą patelnię z niewielką ilością
oleju, lekko
solę i smażę na średnim ogniu 10 minut, mieszając by się nie przypaliły.
Ziemniaki powinny zmięknąć i lekko się zarumienić, wtedy dodaję
masło, przykrywam patelnię i smażę je jeszcze 10 minut (również mieszając). Podsmażone
ziemniaki przekładam do garnka, dodaję posiekany drobno
czosnek i
majeranek. Gotuję na małym ogniu kilka minut, by
ziemniaki zaczęły się lekko rozpadać. Na patelni rozgrzewam łyżkę
oleju i wrzucam posiekane drobno
cebule z odrobiną
soli. Smażę do zeszklenia, po czym dodaję
mąkę i smażę razem jeszcze 2-3 minuty. Na patelnię wlewam chochlę zupy, rozprowadzam wszystko i przelewam do garnka. Doprawiam
solą i
pieprzem, dodaję
ocet do smaku. Podaję z kwaśną
śmietaną, posiekaną
natką i
chili.Przepis autorski.