ßßß Cookit - przepis na Prawdziwy Barszcz Ukraiński

Prawdziwy Barszcz Ukraiński

nazwa

Wykonanie

Przepisów na barszcz ukraiński można znaleźć całe mnóstwo. W Polsce barszcz ukraiński to często botwina i trochę innych warzyw, często z mrożonki. Barszcz ukraiński, który mnie zachwycił zrobiła moja teściowa - Ukrainka z krwi i kości.Jadłam dwie wersje: z mięsem i bez mięsa ( w zastępstwie fasola). Obydwie zupy pyszne - choć kaloryczne. Uwielbiam jeść barszcz kiedy jest zimno i ponuro - wspaniale rozgrzewa, a kolory cieszą oczy.
P oniżej podam przepis na wersję z mięsem, taką robię najczęściej, taką lubi mój mąż.
Składniki:
Ilości podaję orientacyjne, nigdy nie gotuję wszystko precyzyjnie odmierzając, zapraszam do wypróbowania przepisu i eksperymentowania.
mięso - żeberka lub inne "zupowe"
buraki - 4 średniej wielkości,
marchewki - 2 średniej wielkości,
pietruszka - 1 duża lub 2 mniejsze,
cebula - 2 średniej wielkości,
ziemniaki - 4 średniej wielkości,
biała kapusta - 1/2 małej główki,
ocet - 2 -3 łyżki,
cukier - 1-2 łyżki,
koncentrat pomidorowy - 3-4 łyżki,
liście laurowe - 2-3 sztuki,
ziele angielskie - kilka ziarenek,
masło - 2 łyżki (do smażenia),
olej - 2 łyżki (do smażenia),
czosnek - 3-4 ząbki,
natka pietruszki - spora garść,
sól,
pieprz,
Barszcz jest najlepszy następnego dnia, gdy się "przegryzie" .
Dodatki:
Śmietana,
świeży chleb,
Jak zrobić:
Duży garnek napełniamy wodą, wkładamy do niego umyte mięso, liście laurowe, ziele angielskie, sól i gotujemy bulion. Gdy mięso zmięknie wyjmujemy je z garnka i odkładamy do wystudzenia.
Obieramy wszystkie warzywa i siekamy: buraki, marchew i pietruszkę w cienkie i wąskie paseczki, cebulę w drobną kostkę, ziemniaki w trochę grubszą kostkę, kapustę również w paski.
WAŻNE : Warzywa kroimy, a nie ścieramy na tarce - ponieważ później w trakcie jedzenia bardzo przyjemnie chrupią:)
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone buraki, szybko dolewamy ocet, dosypujemy cukier, krótko smażymy, po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy i podlewamy odrobinę ugotowanym wcześniej bulionem. Dusimy chwilę pod przykryciem (uwaga: pryska:)).
Na drugiej patelni roztapiamy masło: wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy marchewkę i pietruszkę, również chwilę dusimy.
Do gotującego się bulionu wkładamy podduszone buraki, po chwili dodajemy zawartość drugiej patelni - zagotowujemy. Dodajemy poszatkowaną kapustę, a na końcu ziemniaki. Gotujemy do momentu gdy ziemniaki będą miękkie.
Wyłączamy ogień i: dodajemy mięso obrane z kości, garść posiekanej natki pietruszki, i wciskamy czosnek, doprawiamy pieprzem (musi być dość pikantne) i ew. solą. Już nie gotujemy! Przykrywamy pokrywką i czekamy :) Warto poczekać choć godzinę, przed podaniem podgrzewamy. Podajemy z kleksem gęstej śmietany i świeżym najlepiej wiejskim chlebem. Pycha!!
Ps. Ostatnio mąż wspominał, że jego babcia tuż przed podaniem dodawała jeszcze podsmażony boczek :)
Smacznego!!
Źródło:http://gotowanie-smakowanie.blogspot.com/2013/02/prawdziwy-barszcz-ukrainski.html