Wykonanie
Moja rodzina może poświadczyć, że gdy byłam mała, a na
stole pojawiała się zupa, dziwnym trafem od razu zaczynała mnie boleć głowa ;-) To zjawisko nie występowało przy drugim daniu, ani tym bardziej przy czymkolwiek słodkim :)Była jednak i zupa, która tego
bólu nie wywoływała i którą zawsze
jadłam z ochotą - biały barszcz. Od kilku dni chodził za mną jej smak, więc ugotowałam ją dziś, zwłaszcza że nie miałam zbyt dużo czasu na przygotowania.Być może Wasz biały barszcz jest całkiem inny, niż mój biały barszcz ;) Taki gotuje moja Mama, i dla mnie to jedna z najlepszych zup.
Składniki :0,5 -0,7 kg
mięsnych żeberek wieprzowych (mogą być wędzone kości)2-2,5 l.
wody2
pietruszki0,5 małego
selera10-15
ziemniaków1 ząbek
czosnku7-8 ziaren
ziela angielskiego5-6
liści laurowychspora ilość suszonego
majeranku (wg uznania)kilka łyżek niskoprocentowego
octu0,5 szklanki
śmietany do zup i
sosówsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Umyte
żeberka zalewam
wodą, dodaję
ziele angielskie,
liście laurowe, pokrojone
pietruszki i
selera. Doprawiam lekko
solą. Zagotowuję, zdejmuję szum, dodaję
majeranek, zmniejszam ogień i gotuję do miękkości
mięsa. Obrane
ziemniaki kroję w kawałki, dodaję do zupy gdy
mięso jest prawie miękkie.
Śmietanę hartuję z kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlewam do garnka, dodaję
ocet do smaku, doprawiam wszystko
solą i
pieprzem. Przed podaniem
żeberka dzielę na mniejsze części (można wyjąć kostki, żeby łatwiej było je jeść).