Wykonanie
Opis : Na temat barszczu czerwonego zabielanego ze
śmietaną oraz podawanego z okraszonymi
ziemniakami nie opowiem Wam żadnej historii z Pani Wikipedii otóż jeszcze taka nie powstała, która byłaby udokumentowana, a szkoda, bo zupa jest typowo staropolską potrawą.Ale za to napisze jak to się je i z czym to się je :P Czyli Prosze Państwa mamy tu doczynienia z zupą, w której przed samym podaniem jak w przypadku barszczu czerwonego z uszkami ląduje dodatkowy składnik i jest to łyżka okraszanych i tłuczonych
ziemniaków.Pamiętam jak przygotowywała ten barszcz moja babcia, bardzo dawno temu i przyznam szczerze, że zapomniałam o niej na jakieś 4 lata. Kompletnie wypadło mi z głowy, że taka zupa istniała, a ja zawsze zachwycałam się jej smakiem. Co prawda zachwycam się większością pysznych
polskich zup, ale mam swych ulubieńców :)Z nadmiaru
buraków po okresie poświątecznym nic interesującego nie przychodziło mi do głowy poza zwykłym czerwonym barszczem, który podaje np. do Krokietów Z
Kapustą I
Grzybami, Krokietów Z
Kapustą I
Mięsem oraz przeróżnych pierogów. Po dłuższej chwili zastanowienia wygrzebałam z pamięci, że oto kiedyś była sobie taka zupka i właśnie mam zamiar ją przygotować nie jako dodatek tylko pożywne danie obiadowe. W końcu kopiata łycha okraszonych
ziemniaków w zupie to nie rosołek :) Ale powróćmy do zupy, jestem ciekawa czy u Was w domu się taki barszcz jadało i czy dalej go przyrządzacie. Moja córka spróbowała go chyba pierwszy raz i od razu go polubiła, ba, mało powiedziane, więc mam nadzieję, że i Wam posmakuje.Zupa jest bardzo łatwa do wykonania, bo wrzucam wszystkie warzywa z
przyprawami do garnka i wolno, bardzo wolno gotuję na bardzo malutkim płomieniu, aby zupa uzyskała czerwony kolor i wydobyła z
buraków ten wspaniały słodki smak.Pozdrawiam.Pochodzenie : kuchnia polska, przepis autorskiIlość : ok.6 porcji zupySkładniki Na Zupę :ok. 800 g
buraków2 średnie marchwie1 większa
pietruszkakawałek
selera (wielkości połowy pięści)0,5 średniego
porakawałek
mięsa na rosół (np. kość wołowa lub wieprzowa lub grzbiet/szkielet
kurczaka)3
liście laurowe4
ziela angielskie2 łyżki
octuok. 1 łyżka
cukrusólpieprz2 łyżki
majeranku1 ząbek
czosnkuok. 200 g
śmietany np. 18%ok. 2-3 łyżki
mąki pszennej zwykłejSkładniki Na
Ziemniaki Okraszane :ok. 8 średnich
ziemniakówok. 3 mniejsze
cebuletłuszcz do smażenia ok. 4-5 łyżekPrzygotowanie Zupy :
Buraki obrać (polecam użyć do tego zabiegu rękawiczek) i pokroić w ćwiartki.Włożyć do garnka.Wszystkie pozostałe warzywa również obrać i pokroić na mniejsze kawałki np. na 3 części.Włożyć do garnka.Dodać porcję
mięsa.Dodać wszystkie pozostałe
przyprawy poza
majerankiem.Zalać
wodą, aby przykryło wszystkie warzywa i lekko ponad stan (później zawsze można rozcieńczyć barszcz w zależności od smaku
buraków jakimi dysponujemy).Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym płomieniu podobnie jak rosół, aby uzyskać prawdziwie czerwony kolor barszczu i idealny słodki smak.Pod koniec dodać rozgnieciony/roztarty w doni
majeranek.Z gotowego jak na razie barszczu wyciągnąć warzywa, z których dowolną ilość wg naszego uznania zetrzemy na tarce o grubych oczkach i dodamy z powrotem do barszczu.Barszcz możemy w tym momencie rozcieńczyć przegotowaną
wodą i doprawiamy do smaku jak na barszcz czerwony, czyli dodajemy więcej
soli,
cukru,
octu i
pieprzu (u mnie wyszło 2 litry barszczu).Gdy uzyskamy zadowalający nas smak doprawiamy tylko
czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ale w ten sposób, że przeciskamy
czosnek przez praskę, ale nie odcinamy go od niej , aby w całości dodać go do zupy, tylko zamaczamy praskę wraz z
czosnkiem i lekko mieszamy nią w zupie, wtedy
czosnek dodaje aromatu o wiele większego niż ugotowany w zupie, ale nie przesadzamy ze smakiem dodając go w całości przeciśniętego.Na sam koniec odlewamy chochlę barszczu.Dodajemy do odlanej ilości
śmietanę i mieszamy, co zahartuje naszą zupę.Następnie dodajemy
mąkę i mieszamy do połączenia się składników bez grudek.Gotową mieszankę wlewamy do zupy i zagotowujemy mieszając.Zupę podawać z okraszonymi
ziemniakami.Przygotowanie
Ziemniaków Okraszanych :Obrać
ziemniaki w połowie gotowania zupy, zalać
wodą, posolić i ugotować do miękkości oraz odcedzić.Na rozgrzanym tłuszczu udusić i przyrumienić obrane i posiekane
cebule.
Ziemniaki potraktować tłuczkiem lub prasą do
ziemniaków i dodać
cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz wszystko wymieszać.