ßßß Cookit - przepis na Barszcz Czerwony Zabielany Z Ziemniakami

Barszcz Czerwony Zabielany Z Ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Opis : Na temat barszczu czerwonego zabielanego ze śmietaną oraz podawanego z okraszonymi ziemniakami nie opowiem Wam żadnej historii z Pani Wikipedii otóż jeszcze taka nie powstała, która byłaby udokumentowana, a szkoda, bo zupa jest typowo staropolską potrawą.
Ale za to napisze jak to się je i z czym to się je :P Czyli Prosze Państwa mamy tu doczynienia z zupą, w której przed samym podaniem jak w przypadku barszczu czerwonego z uszkami ląduje dodatkowy składnik i jest to łyżka okraszanych i tłuczonych ziemniaków.
Pamiętam jak przygotowywała ten barszcz moja babcia, bardzo dawno temu i przyznam szczerze, że zapomniałam o niej na jakieś 4 lata. Kompletnie wypadło mi z głowy, że taka zupa istniała, a ja zawsze zachwycałam się jej smakiem. Co prawda zachwycam się większością pysznych polskich zup, ale mam swych ulubieńców :)
Z nadmiaru buraków po okresie poświątecznym nic interesującego nie przychodziło mi do głowy poza zwykłym czerwonym barszczem, który podaje np. do Krokietów Z Kapustą I Grzybami, Krokietów Z Kapustą I Mięsem oraz przeróżnych pierogów. Po dłuższej chwili zastanowienia wygrzebałam z pamięci, że oto kiedyś była sobie taka zupka i właśnie mam zamiar ją przygotować nie jako dodatek tylko pożywne danie obiadowe. W końcu kopiata łycha okraszonych ziemniaków w zupie to nie rosołek :) Ale powróćmy do zupy, jestem ciekawa czy u Was w domu się taki barszcz jadało i czy dalej go przyrządzacie. Moja córka spróbowała go chyba pierwszy raz i od razu go polubiła, ba, mało powiedziane, więc mam nadzieję, że i Wam posmakuje.
Zupa jest bardzo łatwa do wykonania, bo wrzucam wszystkie warzywa z przyprawami do garnka i wolno, bardzo wolno gotuję na bardzo malutkim płomieniu, aby zupa uzyskała czerwony kolor i wydobyła z buraków ten wspaniały słodki smak.
Pozdrawiam.
Pochodzenie : kuchnia polska, przepis autorski
Ilość : ok.6 porcji zupy
Składniki Na Zupę :
ok. 800 g buraków
2 średnie marchwie
1 większa pietruszka
kawałek selera (wielkości połowy pięści)
0,5 średniego pora
kawałek mięsa na rosół (np. kość wołowa lub wieprzowa lub grzbiet/szkielet kurczaka)
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki octu
ok. 1 łyżka cukru
sól
pieprz
2 łyżki majeranku
1 ząbek czosnku
ok. 200 g śmietany np. 18%
ok. 2-3 łyżki mąki pszennej zwykłej
Składniki Na Ziemniaki Okraszane :
ok. 8 średnich ziemniaków
ok. 3 mniejsze cebule
tłuszcz do smażenia ok. 4-5 łyżek
Przygotowanie Zupy :
Buraki obrać (polecam użyć do tego zabiegu rękawiczek) i pokroić w ćwiartki.
Włożyć do garnka.
Wszystkie pozostałe warzywa również obrać i pokroić na mniejsze kawałki np. na 3 części.
Włożyć do garnka.
Dodać porcję mięsa.
Dodać wszystkie pozostałe przyprawy poza majerankiem.
Zalać wodą, aby przykryło wszystkie warzywa i lekko ponad stan (później zawsze można rozcieńczyć barszcz w zależności od smaku buraków jakimi dysponujemy).
Gotować ok. 1 godziny na bardzo małym płomieniu podobnie jak rosół, aby uzyskać prawdziwie czerwony kolor barszczu i idealny słodki smak.
Pod koniec dodać rozgnieciony/roztarty w doni majeranek.
Z gotowego jak na razie barszczu wyciągnąć warzywa, z których dowolną ilość wg naszego uznania zetrzemy na tarce o grubych oczkach i dodamy z powrotem do barszczu.
Barszcz możemy w tym momencie rozcieńczyć przegotowaną wodą i doprawiamy do smaku jak na barszcz czerwony, czyli dodajemy więcej soli, cukru, octu i pieprzu (u mnie wyszło 2 litry barszczu).
Gdy uzyskamy zadowalający nas smak doprawiamy tylko czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ale w ten sposób, że przeciskamy czosnek przez praskę, ale nie odcinamy go od niej , aby w całości dodać go do zupy, tylko zamaczamy praskę wraz z czosnkiem i lekko mieszamy nią w zupie, wtedy czosnek dodaje aromatu o wiele większego niż ugotowany w zupie, ale nie przesadzamy ze smakiem dodając go w całości przeciśniętego.
Na sam koniec odlewamy chochlę barszczu.
Dodajemy do odlanej ilości śmietanę i mieszamy, co zahartuje naszą zupę.
Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników bez grudek.
Gotową mieszankę wlewamy do zupy i zagotowujemy mieszając.
Zupę podawać z okraszonymi ziemniakami.
Przygotowanie Ziemniaków Okraszanych :
Obrać ziemniaki w połowie gotowania zupy, zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości oraz odcedzić.
Na rozgrzanym tłuszczu udusić i przyrumienić obrane i posiekane cebule.
Ziemniaki potraktować tłuczkiem lub prasą do ziemniaków i dodać cebulę wraz z tłuszczem i jeszcze raz wszystko wymieszać.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2016/01/barszcz-czerwony-zabielany-z-ziemniakami.html