Wykonanie
Składnikisos:2 łyżki
oleju2
czerwone papryki1 spora
cebula1 ząbek
czosnku1
marchew1 średni
pomidor0,5 szklanki
soku z ananasów4-5 plastrów
ananasa0,5 szklanki
ketchupu łagodnego2 łyżki
soku z cytryny3 łyżeczki
cukrukurczak:1 podwójna
pierś z kurczakasólpieprz1 łyżka
olejuryż:
ryżcurrysólCzas przygotowania: 45 min
Kurczak w
sosie słodko-kwaśnym to taka pozostałość studiów. Tyle, że wtedy nie było czasu na gotowanie, więc
kurczaka na patelnię, a do tego słoik z bardzo reklamowanej firmy i po 10 minutach obiad gotowy. Strach pomyśleć, co tam wchodziło w skład :)Teraz jakoś bardziej zwracam uwagę na to, aby jednak samodzielnie przygotować to, co można. Czyli większość potraw ;) No, ale do rzeczy.Na głębokiej patelni rozgrzewam nieco
olej. Okroję na piórka
cebulę i wrzucam na patelnię, aby się szkliła. Następnie kroję na paseczki
paprykę i dodaję do
cebuli. jeden ząbek
czosnku przeciskam przez praskę i też wrzucam na patelnię. Obieram
marchew i kroję na dość chude słupki. Wrzucam na patelnię. Podsmażam jeszcze minutkę, po czym wlewam
sok z ananasów i przykrywam patelnię. Niech się to dusi.Tymczasem parze
pomidora i obieram go ze skórki. Kroję na kostkę (ale jak pokroicie inaczej, to i tak nie będzie miało znaczenia, ponieważ po chwili się rozpadnie i zagęści sos) i dodaję do poprzednich składników. Zostawiam wszystko pod przykryciem na jakieś 10 minut, żeby
papryka i
marchew naprawdę zmiękły. Kroję plastry
ananasa na drobniejsze kawałki i dodaję do sosu.Sos się gotuje, więc żeby czasu nie tracić nastawiam
wodę na
ryż.
Solę ją i dodaję
curry – nie żałuję, lubię, jak
ryż jest żółciutki. Gotuję
ryż według czasu podanego na opakowaniu.
Kurczaka obieram ze wszystkich błon, wycinam tłuszcz, bo go nie znoszę i kroję ptaszynę na paski (lub na kostkę, jeśli ktoś woli).
Solę, przyprawiam
pieprzem i wrzucam na
olej. Obsmażam z każdej strony.Wracam do sosu – dodaję
ketchup,
cukier i
cytrynę, mieszam i zostawiam jeszcze na chwilę, po czym wyłączam kuchenkę i dodaję
kurczaka.
Ryż już też powinien był się ugotować, więc pozostaje mojego
kurczaka w
sosie słodko-kwaśnym przełożyć na talerz. Pasowałoby jeszcze dorzucić
pędy bambusa, ale z ręką na
sercu muszę przyznać, że po prostu mam sklerozę i zapomniałam kupić ;) Smacznego!
Podobne przepisy
Ryba z warzywami
Kurczak z
kaszką kuskusRyż z warzywami i
kurczakiemFaszerowany
kabaczekSalsa paprykowa ze smażoną
cukinią