Wykonanie
Pyszny i lekki
sos pomidorowo-
paprykowy.Świetny do
makaronu,posypany
serem i zapieczony,idealny do pizzy (smaruję ciasto przed zapiekaniem ),zapiekanek,
mięs itp.Myślę że będzie wam smakował.
SKŁADNIKI :1 puszka
pomidorów1 świeża
papryka czerwona1 mała
cebula2 -3 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju1 łyżeczka
cukrusól i
pieprz do smaku1-2 łyżeczki
soku z cytrynyokoło 1/2 szklanki
wodyCebulę i
paprykę drobno kroimy,przekładamy na patelnie,dodajemy
czosnek,
olej i lekko podpiekamy.Wlewamy
pomidory z całą zalewą.Mieszamy i prużymy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie,dolewamy
wody tyle żeby sos nie był zbyt gęsty ani rzadki.Doprawiamy do smaku
przyprawami.Cały sos przelewamy do wysokiego naczynia,mielimy blenderem aż będzie gładki.
Sos jest już gotowy.Przelewamy go do pojemnika,szczelnie zamykamy i podajemy kiedy będzie potrzebny.Zużywamy wciągu kilku dni.