Wykonanie
Tofu z warzywami i
ryżem to szybkie i smaczne danie, które sprosta oczekiwaniom wegetarian lub osób, które obecnie są na diecie bezmięsnej czy za
mięsem nie przepadają. Dzięki dodatkowi
czosnku,
sosu sojowego oraz odrobiny
curry danie ma delikatny, azjatycki smak. Jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy, dodajcie do składników
chili, która podbije smak dania.
Tofu z warzywami i
ryżem możecie przygotować z
cukinią i
papryką jak ja, ale również możecie użyć gotowej
mieszanki warzyw chińskich czy warzyw na patelnie – w zależności od upodobań. Zapraszam Was na ten prosty przepis. Smacznego!Zobacz też:Jednogarnkowa
ryba z
ryżemSzybki
ryż z
brokułami i
marchewkąCzosnkowe krewetki z
ryżemPorcji: 2 Czas gotowania: 30 minutSkładniki180 g
tofu naturalnego2 ząbki
czosnkuśrednia
cebulaczerwona paprykapołowa średniej
cukinii100 g
ryżułyżeczka
cukru3 łyżki
sosu sojowegołyżeczka
currypół łyżeczki
imbirusól i
pieprz do smaku
olej do smażeniakolendra/natka do posypaniaPrzepis1
Tofu kroimy w kostkę,
czosnek i
cebulę drobno siekamy.
Paprykę i
cukinię kroimy w plastry.
Ryż gotujemy.2Na patelni rozgrzewamy
olej i wrzucamy na nią
tofu,
czosnek oraz
cebulę. Dodajemy łyżeczkę
cukru, 3 łyżki
sosu sojowego, łyżeczkę
curry oraz pół łyżeczki
imbiru. Smażymy przez kilka minut na dużym ogniu, aż
tofu się lekko przyrumieni.3Następnie na patelnię dodajemy
cukinię i smażymy kolejne kilka minut. Na koniec dodajemy
paprykę (dodajemy na końcu, aby zachowała jędrność). Smażymy 2-3 minuty, dokładnie mieszając.4
Tofu z warzywami łączymy z
ryżem, doprawiamy
solą i
pieprzem w razie potrzeby i podajemy posypane kolendrą/natką
pietruszki.PoradyJeżeli lubicie ostrzejsze smaki, dodajcie do dania
chili.