Tofu z warzywami i ryżem

nazwa

Wykonanie

Tofu z warzywami i ryżem to szybkie i smaczne danie, które sprosta oczekiwaniom wegetarian lub osób, które obecnie są na diecie bezmięsnej czy za mięsem nie przepadają. Dzięki dodatkowi czosnku, sosu sojowego oraz odrobiny curry danie ma delikatny, azjatycki smak. Jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy, dodajcie do składników chili, która podbije smak dania. Tofu z warzywami i ryżem możecie przygotować z cukinią i papryką jak ja, ale również możecie użyć gotowej mieszanki warzyw chińskich czy warzyw na patelnie – w zależności od upodobań. Zapraszam Was na ten prosty przepis. Smacznego!
Zobacz też:
Jednogarnkowa ryba z ryżem
Szybki ryż z brokułami i marchewką
Czosnkowe krewetki z ryżem
Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut
Składniki
180 g tofu naturalnego
2 ząbki czosnku
średnia cebula
czerwona papryka
połowa średniej cukinii
100 g ryżu
łyżeczka cukru
3 łyżki sosu sojowego
łyżeczka curry
pół łyżeczki imbiru
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
kolendra/natka do posypania
Przepis
1
Tofu kroimy w kostkę, czosnek i cebulę drobno siekamy. Paprykę i cukinię kroimy w plastry. Ryż gotujemy.
2
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią tofu, czosnek oraz cebulę. Dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę curry oraz pół łyżeczki imbiru. Smażymy przez kilka minut na dużym ogniu, aż tofu się lekko przyrumieni.
3
Następnie na patelnię dodajemy cukinię i smażymy kolejne kilka minut. Na koniec dodajemy paprykę (dodajemy na końcu, aby zachowała jędrność). Smażymy 2-3 minuty, dokładnie mieszając.
4
Tofu z warzywami łączymy z ryżem, doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby i podajemy posypane kolendrą/natką pietruszki.
Porady
Jeżeli lubicie ostrzejsze smaki, dodajcie do dania chili.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2020/02/tofu-z-warzywami-i-ryzem