Wykonanie
            Tofu z warzywami i 
ryżem to szybkie i smaczne danie, które sprosta oczekiwaniom wegetarian lub osób, które obecnie są na diecie bezmięsnej czy za 
mięsem nie przepadają. Dzięki dodatkowi 
czosnku, 
sosu sojowego oraz odrobiny 
curry danie ma delikatny, azjatycki smak. Jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy, dodajcie do składników 
chili, która podbije smak dania. 
Tofu z warzywami i 
ryżem możecie przygotować z 
cukinią i 
papryką jak ja, ale również możecie użyć gotowej 
mieszanki warzyw chińskich czy warzyw na patelnie – w zależności od upodobań. Zapraszam Was na ten prosty przepis. Smacznego!Zobacz też:Jednogarnkowa 
ryba z 
ryżemSzybki 
ryż z 
brokułami i 
marchewkąCzosnkowe krewetki z 
ryżemPorcji: 2 Czas gotowania: 30 minutSkładniki180 g 
tofu naturalnego2 ząbki 
czosnkuśrednia 
cebulaczerwona paprykapołowa średniej 
cukinii100 g 
ryżułyżeczka 
cukru3 łyżki 
sosu sojowegołyżeczka 
currypół łyżeczki 
imbirusól i 
pieprz do smaku
olej do smażeniakolendra/natka do posypaniaPrzepis1
Tofu kroimy w kostkę, 
czosnek i 
cebulę drobno siekamy. 
Paprykę i 
cukinię kroimy w plastry. 
Ryż gotujemy.2Na patelni rozgrzewamy 
olej i wrzucamy na nią 
tofu, 
czosnek oraz 
cebulę. Dodajemy łyżeczkę 
cukru, 3 łyżki 
sosu sojowego, łyżeczkę 
curry oraz pół łyżeczki 
imbiru. Smażymy przez kilka minut na dużym ogniu, aż 
tofu się lekko przyrumieni.3Następnie na patelnię dodajemy 
cukinię i smażymy kolejne kilka minut. Na koniec dodajemy 
paprykę (dodajemy na końcu, aby zachowała jędrność). Smażymy 2-3 minuty, dokładnie mieszając.4
Tofu z warzywami łączymy z 
ryżem, doprawiamy 
solą i 
pieprzem w razie potrzeby i podajemy posypane kolendrą/natką 
pietruszki.PoradyJeżeli lubicie ostrzejsze smaki, dodajcie do dania 
chili.



