Wykonanie
Składniki:- 0,5 kg
piersi z kurczaka- 1 puszka
ananasów- 1
czerwona papryka- 1
żółta papryka- 1
cebula- 1
marchew- 3 łyżki
octu winnego- 1 szklanka
ketchupu- 3 łyżki
cukru- 1/2 łyżeczki
imbiru- 1 łyżeczka
słodkiej papryki- 1/2 łyżeczki
curry- 1 łyżka
mąki pszennej-
sól i
pieprz-
ryż-
olejSposób przygotowania:1.
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy
curry,
solą i
pieprzem, podsmażamy na
oleju, następnie przekładamy do miski.2.
Papryki,
marchewkę oczyszczamy, kroimy w małe paski,
cebulę siekamy,
ananasy kroimy w kostkę, wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy ok. 8 min.3. Do garnka wlewamy 1/2 szklanki
wody, sok z puszki
ananasów, dodajemy
ketchup,
ocet,
imbir,
słodką paprykę,
cukier, zagotowujemy, zabielamy
mąką, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.4. Do sosu wrzucamy podsmażonego
kurczaka i warzywa, gotujemy do ich miękkości ok. 20 min., od czasu do czasu mieszając, by nie przypalić. Gotowy sos podajemy z
ryżem.