ßßß
Marynata:300g schabu1 średnia ebula1 – 2 ząbki czosnku2 cm korzenia imbiru2 łyżki sosu sojowego1 łyżka cukru1 łyżka wódki1 łyżka octu winnego1 łyżka souk z cytryny1 łyżka mioduMięso pokroić w długie, cienkie paski, włożyć do płaskiej miski. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko dodać do mięsa. W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki: cukier, sos sojowy, wódkę, ocet winny, sok z cytryny i miód, przelać do mięsa, wymięszać, aby całe mięso dokładnie poktyło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli nie macie aż tyle cierpliwości, wystarczy kilka godzin, ja zazwyczaj przygotowuję marynatę dzień wcześniej, dzięki czemu mięso nabiera wspaniałego aromatu).Przygotowanie dania:300g schabu1 papryka czerwona1 papryka zielona1 papryka żółta2 łyżki pędów bambusa1 puszka ananasa (zachować sok!)2 marchewki200g przecieru pomidorowegoolej2 łyżki cukrusól, pieprzprzyprawy: przyprawa 5 smaków, paprika słodka, paprika ostra, curry, kardamonryż1 czubata łyżka mąki kukurydzianej50-70ml wodyRyż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać cukier, chwilę smażyć aż się rozpuści. Dodać mięso i pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, smażyć przez kilka minut, często mieszając. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone na mniejsze kawałki pędy bambusa. Gotować aż papryka lekko zmięknie. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa oraz jego zalewę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać i gotować kilkanaście minut. Jeżeli sos będzie zbyt żadki należy go zagęścić - w małym naczyniu rozrobić mąkę kukurydzianą z wodą, (zawiesina nie powinna być zbyt gęsta, ponieważ zgęstnieje podczas gotowania) wlać na patelnię i dokładnie wymieszać.Doprawić solą i pieprzem oraz wszystkimi przyprawami do smaku.Podawać z ryżem.
Smacznego!