Wykonanie
Już od dawna poszukiwałam przepisu,na pewne konkretne danie w stylu azjatyckim, znane głównie z barów serwujących "chińszczyznę" na wynos. W końcu znalazłam! Oto przepis na jedno z moich ulubionych dań -
wieprzowina słodko – kwaśna (
wieprzowinę można oczywiście zastąpić innym rodzajem
mięsa). Danie to j est dość czasochłonne i wymaga nieco pracy, jednak myślę, że zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, bo jest naprawdę pyszne!
Marynata:300g
schabu1 średnia
ebula1 – 2 ząbki
czosnku2 cm korzenia
imbiru2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
cukru1 łyżka
wódki1 łyżka
octu winnego1 łyżka
souk z cytryny1 łyżka
mioduMięso pokroić w długie, cienkie paski, włożyć do płaskiej miski.
Cebulę drobno posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę,
imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko dodać do
mięsa. W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki:
cukier,
sos sojowy,
wódkę,
ocet winny,
sok z cytryny i
miód, przelać do
mięsa, wymięszać, aby całe
mięso dokładnie poktyło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli nie macie aż tyle cierpliwości, wystarczy kilka godzin, ja zazwyczaj przygotowuję marynatę dzień wcześniej, dzięki
czemu mięso nabiera wspaniałego aromatu).Przygotowanie dania:300g
schabu1
papryka czerwona1
papryka zielona1
papryka żółta2 łyżki
pędów bambusa1 puszka
ananasa (zachować sok!)2
marchewki200g
przecieru pomidorowegoolej2 łyżki
cukrusól,
pieprzprzyprawy:
przyprawa 5 smaków,
paprika słodka,
paprika ostra,
curry,
kardamonryż1 czubata łyżka
mąki kukurydzianej50-70ml
wodyRyż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać
olej, dodać
cukier, chwilę smażyć aż się rozpuści. Dodać
mięso i pokrojoną w cieniutkie plasterki
marchewkę, smażyć przez kilka minut, często mieszając. Dodać pokrojoną w paski
paprykę oraz pokrojone na mniejsze kawałki
pędy bambusa. Gotować aż
papryka lekko zmięknie. Dodać pokrojonego w kostkę
ananasa oraz jego zalewę i
przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać i gotować kilkanaście minut. Jeżeli sos będzie zbyt żadki należy go zagęścić - w małym naczyniu rozrobić
mąkę kukurydzianą z
wodą, (zawiesina nie powinna być zbyt gęsta, ponieważ zgęstnieje podczas gotowania) wlać na patelnię i dokładnie wymieszać.Doprawić
solą i
pieprzem oraz wszystkimi
przyprawami do smaku.Podawać z
ryżem.
Smacznego!