ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina słodko - kwaśna

Wieprzowina słodko - kwaśna

nazwa

Wykonanie

Już od dawna poszukiwałam przepisu,na pewne konkretne danie w stylu azjatyckim, znane głównie z barów serwujących "chińszczyznę" na wynos. W końcu znalazłam! Oto przepis na jedno z moich ulubionych dań - wieprzowina słodko – kwaśna (wieprzowinę można oczywiście zastąpić innym rodzajem mięsa). Danie to j est dość czasochłonne i wymaga nieco pracy, jednak myślę, że zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, bo jest naprawdę pyszne!
Marynata:
300g schabu
1 średnia ebula
1 – 2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru
1 łyżka wódki
1 łyżka octu winnego
1 łyżka souk z cytryny
1 łyżka miodu
Mięso pokroić w długie, cienkie paski, włożyć do płaskiej miski. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko dodać do mięsa. W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać pozostałe składniki: cukier, sos sojowy, wódkę, ocet winny, sok z cytryny i miód, przelać do mięsa, wymięszać, aby całe mięso dokładnie poktyło się marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na 24h (jeżeli nie macie aż tyle cierpliwości, wystarczy kilka godzin, ja zazwyczaj przygotowuję marynatę dzień wcześniej, dzięki czemu mięso nabiera wspaniałego aromatu).
Przygotowanie dania:
300g schabu
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
2 łyżki pędów bambusa
1 puszka ananasa (zachować sok!)
2 marchewki
200g przecieru pomidorowego
olej
2 łyżki cukru
sól, pieprz
przyprawy: przyprawa 5 smaków, paprika słodka, paprika ostra, curry, kardamon
ryż
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
50-70ml wody
Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej, dodać cukier, chwilę smażyć aż się rozpuści. Dodać mięso i pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, smażyć przez kilka minut, często mieszając. Dodać pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone na mniejsze kawałki pędy bambusa. Gotować aż papryka lekko zmięknie. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa oraz jego zalewę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać i gotować kilkanaście minut. Jeżeli sos będzie zbyt żadki należy go zagęścić - w małym naczyniu rozrobić mąkę kukurydzianą z wodą, (zawiesina nie powinna być zbyt gęsta, ponieważ zgęstnieje podczas gotowania) wlać na patelnię i dokładnie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem oraz wszystkimi przyprawami do smaku.
Podawać z ryżem.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2012/11/wieprzowina-sodko-kwasna.html