ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

nazwa

Wykonanie

Zmiłowanie do słodyczy widać po moim blogu. Zawsze też lubiłam połączenie słodko-kwaśne w daniach wytrawnych. Dziś zjemy wieprzowinę w sosie słodko kwaśnym. Przepis Kini .
Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym
500-650 g mięsa gulaszowego wieprzowego (może też być pierś z kurczaka, pierś z indyka)
1 duża cebula
1 puszka ananasa
pędy bambusa (pominęłam)
papryka czerwona
papryka żółta
1 marchewka
sok z cytryny - 1 łyżka
ok. 2 łyżki sosu sojowego
200g przecieru pomidorowego
1 łyżka miodu
3 łyżki cukru
4 łyżeczki octu winnego
1 łyżka wódki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
inne przyprawy - ja dałam: curry, mielony imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, paprykę słodką, chili w proszku, kardamon. (Autorka proponuje też kumin, kolendrę, goździki, ja jednak te przyprawy pominęłam).
olej
ugotowany ryż
- ewentualnie dla zagęszczenia sosu - 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej+1 czubata łyżka mąki pszennej+1/2 szklanki wody
Mięso pokroić na kawałki. Zrobić marynatę: 1 łyżkę cukru wymieszać z sosem sojowym, miodem, cebulą pokrojoną w kosteczkę, sokiem cytrynowym, wódką, pokrojonym w drobną kosteczkę czosnkiem, octem. Mieszamy z mięsem, przykrywamy, odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Olej i 2 łyżki cukru podgrzać na patelni, aż powstanie karmel. Wrzucić na patelnię mięso i smażyć do miękkości (karmel może stwardnieć, ale w czasie gotowania się rozpuści, więc nie należy się przejmować). W razie konieczności, gdyby smażenie długo trwało, dolewamy do niego wody.
Jeśli nie przygotowujemy potrawy w woku, to na tym etapie najlepiej przełożyć wszystko do garnka.
Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa (oraz pędy bambusa, jeśli dodajemy). Dodajemy też zalewę z ananasa - ja dałam ok. pół szklanki. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do mięsa. Dodajemy też paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko gotujemy na średnim ogniu ok 10-15 minut. Następnie przyprawiamy potrawę - solą, pieprzem do smaku oraz pozostałymi przyprawami (bezpieczna ilość to szczypta każdej przyprawy, papryki i chili w proszku można dać nieco więcej). Mieszamy i dodajemy ewentualnie więcej przypraw, by smak był wyrazisty i zgodny z naszym gustem.
Jeśli sos będzie rzadki należy go zagęścić - do zimnej wody dodajemy mąki i mieszamy by nie było grudek. Do gotującego się sosu dodajemy po trochu przygotowanej zaprawy szybko mieszając, tak by uzyskać pożądaną gęstość, chwilę gotujemy.
Danie podajemy z ryżem.
P.S. W tym tygodniu na blogu pojawi się konkurs, który szczególnie zainteresuje mieszkańców Poznania i okolic. Bądźcie czujni! :)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/05/Wieprzowina-w-sosie-slodko-kwasnym.html