Wykonanie
Zmiłowanie do
słodyczy widać po moim blogu. Zawsze też lubiłam połączenie słodko-kwaśne w daniach wytrawnych. Dziś zjemy
wieprzowinę w sosie słodko kwaśnym. Przepis Kini .
Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym500-650 g
mięsa gulaszowego wieprzowego (może też być
pierś z kurczaka, pierś z
indyka)1 duża
cebula1 puszka
ananasapędy bambusa (pominęłam)
papryka czerwonapapryka żółta1
marchewkasok z cytryny - 1 łyżkaok. 2 łyżki
sosu sojowego200g
przecieru pomidorowego1 łyżka
miodu3 łyżki
cukru4 łyżeczki
octu winnego1 łyżka
wódki1 ząbek
czosnkusól,
pieprzinne
przyprawy - ja dałam:
curry, mielony
imbir,
cynamon,
gałkę muszkatołową,
paprykę słodką,
chili w proszku,
kardamon. (Autorka proponuje też kumin,
kolendrę,
goździki, ja jednak te
przyprawy pominęłam).
olejugotowany
ryż- ewentualnie dla zagęszczenia sosu - 1 czubata łyżka
skrobi kukurydzianej+1 czubata łyżka
mąki pszennej+1/2 szklanki
wodyMięso pokroić na kawałki. Zrobić marynatę: 1 łyżkę
cukru wymieszać z
sosem sojowym,
miodem,
cebulą pokrojoną w kosteczkę,
sokiem cytrynowym,
wódką, pokrojonym w drobną kosteczkę
czosnkiem,
octem. Mieszamy z
mięsem, przykrywamy, odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Olej i 2 łyżki
cukru podgrzać na patelni, aż powstanie karmel. Wrzucić na patelnię
mięso i smażyć do miękkości (karmel może stwardnieć, ale w czasie gotowania się rozpuści, więc nie należy się przejmować). W razie konieczności, gdyby smażenie długo trwało, dolewamy do niego
wody.Jeśli nie przygotowujemy potrawy w woku, to na tym etapie najlepiej przełożyć wszystko do garnka.Gdy
mięso będzie miękkie dodajemy pokrojonego w kostkę
ananasa (oraz
pędy bambusa, jeśli dodajemy). Dodajemy też zalewę z
ananasa - ja dałam ok. pół szklanki. Następnie dodajemy
przecier pomidorowy.
Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do
mięsa. Dodajemy też
paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko gotujemy na średnim ogniu ok 10-15 minut. Następnie przyprawiamy potrawę -
solą,
pieprzem do smaku oraz pozostałymi
przyprawami (bezpieczna ilość to szczypta każdej
przyprawy,
papryki i
chili w proszku można dać nieco więcej). Mieszamy i dodajemy ewentualnie więcej przypraw, by smak był wyrazisty i zgodny z naszym gustem.Jeśli sos będzie rzadki należy go zagęścić - do zimnej
wody dodajemy
mąki i mieszamy by nie było grudek. Do gotującego się sosu dodajemy po trochu przygotowanej zaprawy szybko mieszając, tak by uzyskać pożądaną gęstość, chwilę gotujemy.Danie podajemy z
ryżem.
P.S. W tym tygodniu na blogu pojawi się konkurs, który szczególnie zainteresuje mieszkańców Poznania i okolic. Bądźcie czujni! :)