Wykonanie
            Kurczak z 
papryką, 
ananasem i 
ryżem gościł w moim menu szczególnie w czasach studenckich… jednak do 
mięsa serwowałam sos ze słoika, bo na gotowanie zupełnie nie było czasu ( ani umiejętności 🙂 ). Dziś przedstawiam nieco Wam bardziej pracochłonną i wypasioną wersję – nie zrobicie dania w 20 minut, ale w 40 się na pewno uda 🙂Zobaczcie też:
Sałatka z 
kurczakiem, 
jajkiem, 
pomidorami i 
kukurydząPorcji: 3 Czas gotowania: 40 minutSkładnikipodwójna 
pierś z kurczaka3 kolorowe 
paprykipołowa puszki 
ananasaśrednia 
cebula3 ząbki 
czosnkukawałek startego 
imbiru, bądź 
imbir w proszku5 łyżek 
ketchupusok z puszki z 
ananasa2 łyżki 
sosu sojowegopapryka ostra do doprawieniałyżeczka 
cukrusól oraz 
pieprz do smaku
olej do smażenia
ryż do podaniaPrzepis1
Czosnek siekamy, 
imbir ścieramy na tarce. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy składniki się zeszklą dodajemy 
kurczaka i podsmażamy.2Następnie zalewamy całość 
sokiem z ananasa i dodajemy pokrojoną w 
pióra cebulę, 
paprykę pokrojoną w kostkę i pokrojonego w kostkę 
ananasa.3Czekamy, aż całość się zagotuje i dodajemy pozostałe składniki: 5 łyżek 
ketchupu, 2 łyżki 
sosu sojowego, 
ostrą paprykę oraz 
sól, 
pieprz i 
cukier. Gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszając, do momentu połączenia się przypraw.4Podajemy z 
ryżem. Smacznego!PoradyMożecie do sosu dodawać ulubione 
przyprawy i modyfikować danie.