Wykonanie
Kurczak z
papryką,
ananasem i
ryżem gościł w moim menu szczególnie w czasach studenckich… jednak do
mięsa serwowałam sos ze słoika, bo na gotowanie zupełnie nie było czasu ( ani umiejętności 🙂 ). Dziś przedstawiam nieco Wam bardziej pracochłonną i wypasioną wersję – nie zrobicie dania w 20 minut, ale w 40 się na pewno uda 🙂Zobaczcie też:
Sałatka z
kurczakiem,
jajkiem,
pomidorami i
kukurydząPorcji: 3 Czas gotowania: 40 minutSkładnikipodwójna
pierś z kurczaka3 kolorowe
paprykipołowa puszki
ananasaśrednia
cebula3 ząbki
czosnkukawałek startego
imbiru, bądź
imbir w proszku5 łyżek
ketchupusok z puszki z
ananasa2 łyżki
sosu sojowegopapryka ostra do doprawieniałyżeczka
cukrusól oraz
pieprz do smaku
olej do smażenia
ryż do podaniaPrzepis1
Czosnek siekamy,
imbir ścieramy na tarce. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy składniki się zeszklą dodajemy
kurczaka i podsmażamy.2Następnie zalewamy całość
sokiem z ananasa i dodajemy pokrojoną w
pióra cebulę,
paprykę pokrojoną w kostkę i pokrojonego w kostkę
ananasa.3Czekamy, aż całość się zagotuje i dodajemy pozostałe składniki: 5 łyżek
ketchupu, 2 łyżki
sosu sojowego,
ostrą paprykę oraz
sól,
pieprz i
cukier. Gotujemy jeszcze przez chwilę, mieszając, do momentu połączenia się przypraw.4Podajemy z
ryżem. Smacznego!PoradyMożecie do sosu dodawać ulubione
przyprawy i modyfikować danie.