Wykonanie

Składniki2
jaja200 g
brązowego cukru150 ml
oleju200 g
marchwi75 g
rodzynek50 g
pistacji50 g
suszonych moreli200 g
mąki1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaopcjonalnie:polewa z
serka typu Philadelphia (125 g
serka, 1 łyżka
masła, 100 g
cukru pudru)
migdały do dekoracji lub
lukier pomarańczowy (świeżo wyciśnięty sok z
pomarańczy,
cukier puder)Czas przygotowania: 30 min plus 60 min pieczenieAni się obejrzałam, jak przyszła jesień. A jesień to
dynie. Jeśli
dynie, to dlaczego nei marchew? Kolorystycznie się komponuje :) Dziś zapraszam na pyszne ciasto
marchewkowe. Przekonało do siebie nawet moją mamę, która ciasto z
marchwi kojarzy z dzieciństwa i powtarza, że je jadła, bo musiała. To je, bo jej smakuje :)Wykładam papierem dno tortownicy o średnicy 24 cm.Obieram
marchew i ścieram ją na tarce na drobne wiórki. Rozdrabniam
pistacje – chcę, aby były wyczuwalne w cieście, więc staram się, żeby nie zetrzeć ich na pył. Kroję drobno
morele. Dziś miałam ogromne
rodzynki, więc też je pokroiłam na drobniejsze części.Włączam piekarnik, bo teraz pójdzie wszystko migiem, więc akurat zdąży się nagrzać. Ustawiam 150 st. C.Ustawiam mikser na wysokie obroty i wbijam
jaja. Następnie dodaję do nich stopniowo
cukier i kiedy masa jest już w miarę jednolita, dolewam
oleju. Zmniejszam obroty miksera na najmniejsze. Dodaję do masy
marchew i pokrojone
owoce oraz
pistacje.Wyłączam mikser, dosypuję
mąkę,
cynamon,
sól,
sodę oraz
proszek do pieczenia i mieszam delikatnie. Przelewam powstała masę do tortownicy i piekę około 60 minut. Czas może się nieco wydłużyć, jeśli
marchew jest soczysta. Po 60 minutach warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Jeśli nie, zostawić jeszcze na trochę. To, które jest pokazane na zdjęciu, piekło się 70 minut i zostawiłam je jeszcze na 15 minut w piekarniku.Następnie wykładam ciasto na kratkę i studzę je. Ciasto jest bardzo aromatyczne i dość słodkie. Można je podać w takiej postaci, ale jeśli lubicie polewy, to mam dwie propozycje. Pierwsza z nich to polewa z
serka Philadelphia – miksuję
serek z
masłem i
cukrem pudrem.
Cukier należy dodawać według własnego upodobania. Jeśli lubicie bardzo słodkie polewy, to można się pokusić nawet o 150-200 g
cukru pudru. Ja proponuję dać go mniej, aby nie zasłodzić się na amen.Taką masą
serową można ciasto również przełożyć. Jednak niezbyt wygodnie się je przecina, więc w takim przypadku lepiej podzielić je na dwie części i upiec w dwóch mniejszych formach, np. tortownicach o średnicy 20 cm.Druga propozycja to
lukier pomarańczowy. Wyciskam sok z
pomarańczy i dodaję do niego stopniowo
cukier puder. Nie podam w tym momencie ilości, bo wszystko zależy od tego, jak soczysta jest
pomarańcza.
Lukier powinien być na tyle płynny, aby dało się go bez problemu rozprowadzić po cieście, jednak nie powinien
kapać z tego ciasta, bo zamiast zastygnąć, wsiąknie.Smacznego!



Podobne przepisy

Ciasto
jogurtowe z
brzoskwiniami
MurzynekCiasto ucierane z
jabłkami i
rodzynkamiBakaliowy kuskus
Bananowe muffiny z wiórkami kokosowymi