ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu prezentowałyśmy ciasto marchewkowe. Obecnie w naszych sklepach króluje dynia, dlatego postanowiłyśmy przerobić nieco tamto ciasto, na ciasto dyniowe. Wyszło wyśmienite. Słodkie i pyszne :)
Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczenia
Ilość porcji: połowa blachy
Składniki:
Polewa
200g cukru pudru
100g serka kremowego (np. śmietankowego)
50g masła
Ciasto:
2 jajka
150ml oleju roślinnego
200g brązowego cukru
400 gram dyni startej na dużych oczkach
2 brzoskwinie z puszki ( można pominąć)
50g wiórek kokosowych
60g migdałów
200g mąki
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa: Serek śmietankowy miksujemy z masłem. Następnie powoli dodajemy cukier puder cały czas mieszając. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę chowamy do lodówki.
Ciasto: Najpierw ubijamy jajka. Następnie bardzo powoli dodajemy cukier ciągle ubijając tak by w naczyniu była puszysta piana. Nie przerywając miksowania dolewamy ciągłym strumieniem olej. Następnie dorzucamy dynie, wiórki kokosowe, pokruszone migdały i pokrojoną w kostkę brzoskwinie. Mieszamy składniki łyżką. Dorzucamy cynamon, sód, sól i proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy mąkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na to wylewamy powstałą masę. Pieczemy w temp 150 stopni około 70 minut. Nieco przestudzone ciasto przekrajamy na dwie równe części. Jedna smarujemy polewą, układamy na niej drugą i również smarujemy polewą. Gotowe :)
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/10/ciasto-dyniowe.html