Wykonanie
Jakiś czas temu prezentowałyśmy ciasto
marchewkowe. Obecnie w naszych sklepach króluje
dynia, dlatego postanowiłyśmy przerobić nieco tamto ciasto, na ciasto
dyniowe. Wyszło wyśmienite. Słodkie i pyszne :)

Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczeniaIlość porcji: połowa blachySkładniki:Polewa200g
cukru pudru100g
serka kremowego (np.
śmietankowego)50g
masłaCiasto:2
jajka
150ml
oleju roślinnego200g
brązowego cukru400 gram dyni startej na dużych oczkach2
brzoskwinie z puszki ( można pominąć)50g wiórek
kokosowych60g
migdałów200g
mąki2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
soli½ łyżeczki
proszku do pieczeniaPolewa:
Serek śmietankowy miksujemy z
masłem. Następnie powoli dodajemy
cukier puder cały czas mieszając. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę chowamy do lodówki.Ciasto: Najpierw ubijamy
jajka. Następnie bardzo powoli dodajemy
cukier ciągle ubijając tak by w naczyniu była puszysta piana. Nie przerywając miksowania dolewamy ciągłym strumieniem
olej. Następnie dorzucamy
dynie,
wiórki kokosowe, pokruszone
migdały i pokrojoną w kostkę
brzoskwinie. Mieszamy składniki łyżką. Dorzucamy
cynamon, sód,
sól i
proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy
mąkę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na to wylewamy powstałą masę. Pieczemy w temp 150 stopni około 70 minut. Nieco przestudzone ciasto przekrajamy na dwie równe części. Jedna smarujemy polewą, układamy na niej drugą i również smarujemy polewą. Gotowe :)
