Wykonanie
Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem
owocowego, czy warzywnego. Nasz dzisiejszy przepis taki właśnie jest. Zdecydowanie słodki, a przy tym jego głównym i dominującym składnikiem jest
marchewka. Robi się go niezwykle szybko i nawet osoba, która zazwyczaj nie piecze, sobie z nim poradzi. Bierzmy się zatem za pieczenie!


Czas przygotowania: 20 minut + 70 minut pieczeniaIlość porcji: 12Składniki:

Polewa250g
cukru pudru100g
serka kremowego(np.
śmietankowego)50g
masłaCiasto:280g
marchewki startej na grubych oczkach200g
brązowego cukru200g
mąki pszennej150ml
oleju roślinnego50g wiórek
kokosowych50g
migdałów2
jajka1,5
brzoskwini z puszki1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
soli½ łyżeczki
proszku do pieczeniaPolewa:
Serek wraz z
masłem miksujemy. Następnie powoli dodajemy
cukier puder cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą odstawiam do lodówki by nieco stężała.

Ciasto: Do wysokiego naczynia wbijamy
jajka i ubijamy. Następnie powoli dodajemy
cukier i dalej ubijamy tak by powstała piana była puszysta.

Następnie powoli ciągłym strupieniem dolewamy
olej, cały czas miksując. Dorzucamy
marchewkę,
brzoskwinię pokrojoną w kostkę,
wiórki kokosowe i
migdały (najlepiej pokruszone) - całość delikatnie mieszamy łyżką.Odmierzamy i dodajemy łyżeczkę
cynamon,
sody i
soli, pół łyżeczki
proszku do pieczenia oraz 200g
mąki. Delikatnie mieszamy. Dwie małe blachy wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy na to powstałą masę. Pieczemy w temp 150 stopni około 70 minut. Wystudzone ciasto wykładamy na talerz, smarujemy polewą i nakładamy kolejną warstwę ciasta. Wierzch smarujemy pozostałą polewą. Wierzch możemy ozdobić np.
marchewką czy
polewą czekoladową.




