ßßß
Składniki na ciasto:2½ szkl. mąki2 szkl. utartej marchwi1 szkl. oleju4 jajka¾ szkl. cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonuSzczypta soli½ szkl. rodzynekSkładniki na krem:1 serek philadelphia2 łyżki masła½ szkl. cukru pudruSok z połowy cytrynyWykonanie:Mąkę przesiać do naczynia wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cynamonem.Białka z cukrem ubić na sztywna pianę, dodawać, po jednym, żółtka oraz po kilka łyżek mąki i olej.Na końcu dodać rodzynki i delikatnie wymieszać ciasto. Przelać do tortownicy (średnicy 23 cm), spód wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem. Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 50 min, do suchego patyczka.Serek philadelphia wraz z masłem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny miksujemy na gładka masę. Krem podajemy bezpośrednio na kawałek ciasta marchewkowego.Smacznego!