Wykonanie
Ciasto
marchewkowe ostatnio stało się popularne.
Jadłam je w kilku wersjach, ale najlepsze jest właśnie to - przynajmniej moim zdaniem i osób, które je ze mną jadły :)Przepis dostałam od koleżanki po kilku miesiącach czekania - stąd dopisek "ta dam", bo tak zatytułowała przepis gdy w końcu mi go wysłała.Długo myślałam czy warto je dodać, ponieważ po co wszyscy mają wiedzieć jak je robię? :P Jednak zdecydowałam, że się podzielę, bo nieładnie być
sobkiem :P
Potrze b n e nam:4
jajka1 i 1/4 szklanki
oleju2 szklanki
cukru2 szklanki
mąki2 łyżeczki
sody2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu3 szklanki startej (drobno)
marchewkiA na wierzch:opakowanie (250g)
serka ma scarponećwierć kostki
masłaok szklanki
cukru - ale lepiej dosypywać powoli do smaku:)Nagrzewamy piec do 175 stopni i przygotowujemy blaszkę (ok25x30cm).W misce
miesz amy
jajka,
olej,
cukier.
Potem dodajemy
mąkę,
sodę i proszek, oraz
cynamon. Dodajemy
marchewkę i m ieszamy.Pieczemy ok 40 minut aż patyczek nie będzie o blepiony ci astem.Mi ksujemy raz em składniki "wierzch u " i nakładamy uzyskan ą polewę na ostudzone ciasto.Jemy ze s
makiem, obd arow ujemy przy jació ł i cieszymy się, że chciało nam się je upiec :D