Wykonanie
Ciasto
marchewkowe - kto nie próbował, musi natychmiast to zrobić :) Ciasto bardzo popularne za granicą.
Marchewka raczej nie kojarzy nam się ze składnikiem ciast. A jednak. W trakcie pieczenia mięknie, a ciasto staje się wilgotne. Polecam tym, którzy nie przepadają za suchymi plackami.Możemy przekładać go kremami, ale nawet bez nich smakuje bardzo dobrze :) Próbowaliście?
Co potrzebujemy:Ciasto2 szklanki startej
marchewki1 szklanka startego
jabłka1 szklanka
oleju3/4 szklanki
cukru2 szklanki
mąki4
jajka2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa2 opakowania
serka puszystego np. Almette
śmietankowy3/4 kostki
masła*składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm
1.
Marchew i
jabłka obieramy ze skórki.
Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a
jabłko- grubych. Wrzucamy do miski (
jabłka możemy przykryć marchwią, aby nie ciemniały).2. Do drugiej miski wbijamy
jajka, dodajemy
cukier,
olej i ucieramy przez kilka minut. Wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę, a następnie miksujemy do połączenia składników.Na koniec dodajemy stopniowo
marchew z
jabłkiem, dokładnie mieszając łyżką. Dosypujemy
cynamon.3. Pieczemy przez około 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.4. Przygotowujemy masę: Miękkie
masło ucieramy mikserem, dodajemy stopniowo
serek. Opcjonalnie możemy wsypać 1-2 łyżeczki
cukru pudru. Nie jest to konieczne, ponieważ ciasto będzie słodkie.5. Kremem smarujemy przestygnięty wierzch ciasta. Możemy również przeciąć ciasto na dwa płaty i przesmarować środek.SMACZNEGO :)