ßßß Cookit - przepis na Babeczki marchewkowe z kremem cytrynowym

Babeczki marchewkowe z kremem cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 duże marchewki
- 2 plastry ananasa z puszki
*na krem
- 100g białego kremowego serka
- 50g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- starta skórka z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obieramy i ścieramy na małych oczkach, ananasa drobno siekamy.
2. Jajka miksujemy z cukrem i olejem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie miksujemy.
3. Na końcu do ciasta dodajemy marchew, ananasa i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do papilotek ułożonych w formie do muffinów. Pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach. Wyjmujemy z pieca i studzimy.
4. Masło miksujemy na gładko z cukrem pudrem i serkiem, pod koniec dodajemy skórkę z cytryny. Na wystudzone babeczki nakładamy krem, można przyozdobić czekoladą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2013/05/babeczki-marchewkowe-z-kremem-cytrynowym.html