Wykonanie
Hej, hej. Weekend i
pora na ciasto na niedzielę. Polecam gorąco roladę
marchewkową. Uwielbiam
marchewkowe ciasto, a pomysł na roladę z dodatkiem
marchewki wydawał mi się strzałem w dziesiątkę. Nie pomyliłam się. Pieczenie ciasta na roladę jest specyficzne, bo masę na roladę trzeba rozprowadzić w miarę cienko i piec krótko. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika. Pieczenie rolady w moim piekarniku zajęło mi około 12 minut. Ciasto na niedzielę to błyskawiczny wypiek. Jest bardzo wilgotne i łatwo zwija się w rulon posmarowane uprzednio kremem.
Do ciasta
marchewkowe użyłam tradycyjnego kremu
serowego. Po prostu zmiksowałam
masło z
cukrem pudrem i
serkiem. Ciasto na niedzielę jest naprawdę łatwe. Upiec ciasto
marchewkowe to naprawdę nic trudnego, tym bardziej roladę
marchewkową.
Składniki:Rolada marchewkowa2
jajka180
cukru150 g
pszennej mąki1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu50 ml
oleju100 g utartej
marchewkiKrem
serowy50 g miękkiego
masła50 g
cukru pudru1 łyżeczka
waniliowego cukru pudru200 g kremowego
serka, u mnie łaciate
Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg . Termoobieg skraca czas pieczenia i sprawia, że ciasto piecze się równomiernie. Obierz i utrzyj
marchewkę na tarce o małych oczkach. Ja rozdrabniam
marchewkę w malakserze. Całe
jajka zmiksuj z
cukrem i
waniliowym ekstraktem na puszystą masę. Przesiej
mąkę z
cynamonem, proszkiem,
sodą i lekko wymieszaj z jajeczną masą. Dodaj
olej i utartą
marchewkę. Delikatnie wymieszaj i rozprowadź ciasto cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 10 – 12 minut. Upieczone ciasto odwrócić na papier do pieczenia posypany
cukrem, przykryj ściereczką i ostudź.
Przygotuj krem. Zmiksuj miękkie
masło na puszysto. Miksuj około 2 – 3 minut, po czym dodaj
cukier puder i
waniliowy cukier i miksuj jeszcze przez minutę. Do puszystego
masła dodaj po łyżce
serka, mieszając energicznie. Wszystkie składniki na krem powinny być w pokojowej temperaturze. Krem powinien być puszysty i łatwo się rozsmarowywać.Posmaruj ciasto kremem i
zwiń w rulon zaczynając od dłuższego
boku. Włóż do lodówki na godzinę. Schłodzoną roladę pokrój na kawałki. Smacznego!