ßßß

Do ciasta marchewkowe użyłam tradycyjnego kremu serowego. Po prostu zmiksowałam masło z cukrem pudrem i serkiem. Ciasto na niedzielę jest naprawdę łatwe. Upiec ciasto marchewkowe to naprawdę nic trudnego, tym bardziej roladę marchewkową.
Składniki:Rolada marchewkowa2 jajka180 cukru150 g pszennej mąki1 łyżeczka waniliowego ekstraktu1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu50 ml oleju100 g utartej marchewkiKrem serowy50 g miękkiego masła50 g cukru pudru1 łyżeczka waniliowego cukru pudru200 g kremowego serka, u mnie łaciate
Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg . Termoobieg skraca czas pieczenia i sprawia, że ciasto piecze się równomiernie. Obierz i utrzyj marchewkę na tarce o małych oczkach. Ja rozdrabniam marchewkę w malakserze. Całe jajka zmiksuj z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszystą masę. Przesiej mąkę z cynamonem, proszkiem, sodą i lekko wymieszaj z jajeczną masą. Dodaj olej i utartą marchewkę. Delikatnie wymieszaj i rozprowadź ciasto cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 10 – 12 minut. Upieczone ciasto odwrócić na papier do pieczenia posypany cukrem, przykryj ściereczką i ostudź.
Przygotuj krem. Zmiksuj miękkie masło na puszysto. Miksuj około 2 – 3 minut, po czym dodaj cukier puder i waniliowy cukier i miksuj jeszcze przez minutę. Do puszystego masła dodaj po łyżce serka, mieszając energicznie. Wszystkie składniki na krem powinny być w pokojowej temperaturze. Krem powinien być puszysty i łatwo się rozsmarowywać.Posmaruj ciasto kremem i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Włóż do lodówki na godzinę. Schłodzoną roladę pokrój na kawałki. Smacznego!