ßßß Cookit - przepis na Rolada marchewkowa z kremem serowym

Rolada marchewkowa z kremem serowym

nazwa

Wykonanie

Hej, hej. Weekend i pora na ciasto na niedzielę. Polecam gorąco roladę marchewkową. Uwielbiam marchewkowe ciasto, a pomysł na roladę z dodatkiem marchewki wydawał mi się strzałem w dziesiątkę. Nie pomyliłam się. Pieczenie ciasta na roladę jest specyficzne, bo masę na roladę trzeba rozprowadzić w miarę cienko i piec krótko. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika. Pieczenie rolady w moim piekarniku zajęło mi około 12 minut. Ciasto na niedzielę to błyskawiczny wypiek. Jest bardzo wilgotne i łatwo zwija się w rulon posmarowane uprzednio kremem.
Do ciasta marchewkowe użyłam tradycyjnego kremu serowego. Po prostu zmiksowałam masło z cukrem pudrem i serkiem. Ciasto na niedzielę jest naprawdę łatwe. Upiec ciasto marchewkowe to naprawdę nic trudnego, tym bardziej roladę marchewkową.
Składniki:
Rolada marchewkowa
2 jajka
180 cukru
150 g pszennej mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
50 ml oleju
100 g utartej marchewki
Krem serowy
50 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
1 łyżeczka waniliowego cukru pudru
200 g kremowego serka, u mnie łaciate
Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg . Termoobieg skraca czas pieczenia i sprawia, że ciasto piecze się równomiernie. Obierz i utrzyj marchewkę na tarce o małych oczkach. Ja rozdrabniam marchewkę w malakserze. Całe jajka zmiksuj z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszystą masę. Przesiej mąkę z cynamonem, proszkiem, sodą i lekko wymieszaj z jajeczną masą. Dodaj olej i utartą marchewkę. Delikatnie wymieszaj i rozprowadź ciasto cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 10 – 12 minut. Upieczone ciasto odwrócić na papier do pieczenia posypany cukrem, przykryj ściereczką i ostudź.
Przygotuj krem. Zmiksuj miękkie masło na puszysto. Miksuj około 2 – 3 minut, po czym dodaj cukier puder i waniliowy cukier i miksuj jeszcze przez minutę. Do puszystego masła dodaj po łyżce serka, mieszając energicznie. Wszystkie składniki na krem powinny być w pokojowej temperaturze. Krem powinien być puszysty i łatwo się rozsmarowywać.
Posmaruj ciasto kremem i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Włóż do lodówki na godzinę. Schłodzoną roladę pokrój na kawałki. Smacznego!
Źródło:https://codojedzenia.pl/ciasto-na-niedziele-proste-wypieki