Wykonanie
Często piekę dla mojej rodzinki różne muffinki, a
cytrynowe w szczególności odpowiadają kubkom
smakowym moich łakomczuchów... a największym łakomczuchem jest mój mąż :)
Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej,1
jajko,1 szklanka
mleka,1/2 szklanki
oleju,1/2 szklanka
cukru,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1
cytryna (sok, otarta
skórka z cytryny).Sypkie składniki mieszamy ze sobą, a w osobnej misce mieszamy mokre. Następnie mieszamy sypkie z mokrymi i dalej mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto ma być grudkowate. Nakładamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami. Z tej porcji wychodzi 12 muffinek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° C na 20-25 minut (ja piekę z termoobiegiem).Krem:1 kopiasta łyżka
cukru pudru,1 kopiasta łyżka
serka waniliowego,1 kopiasta łyżka
masła,
Serek mieszamy z
cukrem pudrem i wlewamy roztopione ostudzone
masło. Na 5 minut wkładamy do lodówki (niekoniecznie) i nakładamy na przestudzone muffiny.