Wykonanie
Niedzielne leniuchowanie postanowiłem uczcić muffinkami z
budyniem. Uwielbiam muffinki za ich prostotę w przygotowaniu, niezliczoną ilość kombinacji
smakowych, a także szybkość z jaką znikają ze stołu :DSkładniki :0,5 kg
mąki pszennej,4 łyżeczki
kakao,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,łyżeczka
sody oczyszczonej,0,25kg
cukru,400 ml
mleka,150 ml
oleju,2
jajka,
budyń ( proponuję
waniliowy )Przygotowanie:Gotujemy
budyń w połowie ilości
mleka podanej na opakowaniu.Do miski dodaję po kolei wszystkie suche składniki:
mąkę,
cukier,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i wszystko mieszam. W drugiej misce dodaję wszystkie "mokre" składniki:
mleko,
olej,
jajka i je również mieszam ze sobą. Następnie łączę zawartość obu misek i mieszam do momentu połączenia się składników (mogą zostać drobne grudki).Do przygotowanych papilotków wlewam po ok 2 łyżki masy, następnie
daję pół łyżeczki budyniu i znowu 1 łyżkę masy
kakaowej, ważne aby całość nie przekraczałą 3/4 wysokości foremki.Pieczę przez ok. 20 min w temp. 180st.C ( oczywiście bez termoobiegu).Pyszności.
Składniki na krem:150 g
serka kremowego typu Philadelphia150 g miękkiego
masła1 szklanka
cukru pudru cynamon1/4 łyżeczki
Masło trzeba utrzeć do białości. Stopniowo dodaję
cukier puder, cały czas ucierając. Następnie z
serkiem tak samo jak z pudrem dodaję stopniowo ciągle mieszając. Na końcu dodaję
cynamon i mieszam. Można wszystko ręcznie robić ja jednak do całego kremu używałem miksera. Schłodzić przez 1 godzinę i dopiero wtedy przy pomocy rękawa cukierniczego udekorować babeczki.Jeśli macie problem z zakupem
serka kremowego typu Philadelphia możecie śmiało użyć sprawdzonych zamienników.
Serek Philadelphia można zamienić na :Turek Kremowy
serek śmietankowyPiątnica Twój smakPilos
serek kanapkowy (dostępny tylko w Lidlu)Delicate
serek kanapkowy (dostępny tylko w Biedronce)Almette
serek kanapkowyHochland
serek kanapkowy
A tak je podałem :)