Wykonanie
Witajcie! Czas na przepis na jedno z moich ulubionych ciast,a mam na myśli ciasto
marchewkowe. Ciasto jest genialne pod każdym względem, ma przepyszny kremik, który ma swoje różne wersje z resztą tak jak ciasto. Ciasto jest mokre co sprawia że jest bardzo sycące i "ciężkie", do tego krem o smaku
śmietankowym, który idealnie pasuje do
cynamonu i
marchewki. Nie ma co się rozpisywać czas działać !Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki pszennej,4
jajka,2 szklanki startej
marchwi (na małych oczkach),3/4 szklanki
oleju,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1 łyżka
cynamonu,1 szklanka
cukru,1. Na samym początku proponuje zacząć od ścierania
marchwi bo wiem z własnego doświadczenia, że chwile może nam to zająć a jest bardzo męczące.2. Następnie
jajka ucieramy z
cukrem na gładką masę.3. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy wszystkie składniki oprócz
marchewki i miksujemy.4. Na końcu dodajemy
marchewkę i delikatnie mieszamy łyżką.5. Piekarni nagrzewamy do 180°C i pieczemy nasze ciasto przez 45 minut.Składniki na kremik:300 g
serka Philadephia,6 łyżek
masła,1,5 szklanki
cukru pudru,1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii,1. Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera i miksujemy na gładką masę i gotowe.2. Wystudzone ciasto rozcinamy na 2 blaty smarujemy w środku kremikiem, jeśli zostanie nam jeszcze spora część kremu składamy blaty w piętro i smarujemy na wierchu a następnie możemy posypać
cynamonem.Smacznego :)