ßßß Cookit - przepis na Dyniowa rolada z kremem

Dyniowa rolada z kremem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
szklanka mąki pszennej
3 jaja
2/3 szklanki puree z dyni
szklanka cukru
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Krem:
450g kremowego serka np. Mój Ulubiony, Twój Smak
100g miękkiego masła
0,5-1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto dyniowe:
Piekarnik rozgrzewamy do 200st.
W jednej misce łączymy ze sobą suche składniki, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Mieszamy i odstawiamy.
W drugiej misce łączymy całe jaja z dynią. Mieszamy dokładnie.
Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre składniki i mieszamy dokładnie, na jednolitą masę.
Blachę z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto równomiernie na blachę, pokrywając ją całą.
Pieczemy ciasto 15 minut w 200st.
Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i razem z papierem do pieczenia kładziemy na suchej, czystej ściereczce.
Zwijamy ciasto w ściereczkę, wzdłuż dłuższego boku, nadając kształt rolady. Odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
Serek miksujemy z miękkim masłem i cukrem pudrem na gładki krem. Odstawiamy do lodówki na czas stygnięcia ciasta.
Ostudzone ciasto delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem na całej powierzchni, a następnie delikatnie z powrotem zwijamy w roladę, jednocześnie pozbywając się z ciasta papieru.
Gotową, zawiniętą roladę z kremem, owijamy w ściereczkę, lub papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Źródło:http://www.niepieprz.pl/dyniowa-rolada-z-kremem