Wykonanie
Składniki:szklanka
mąki pszennej3
jaja2/3 szklanki puree z dyniszklanka
cukrułyżeczka
cynamonupół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliKrem:450g kremowego
serka np. Mój Ulubiony, Twój Smak100g miękkiego
masła0,5-1 szklanka
cukru pudruPrzygotowanie:Ciasto
dyniowe:Piekarnik rozgrzewamy do 200st.W jednej misce łączymy ze
sobą suche składniki, tj.
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon i
sól. Mieszamy i odstawiamy.W drugiej misce łączymy całe
jaja z
dynią. Mieszamy dokładnie.Do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre składniki i mieszamy dokładnie, na jednolitą masę.Blachę z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia.Wylewamy ciasto równomiernie na blachę, pokrywając ją całą.Pieczemy ciasto 15 minut w 200st.Upieczone ciasto wyciągamy od razu z piekarnika i razem z papierem do pieczenia kładziemy na suchej, czystej ściereczce.Zwijamy ciasto w ściereczkę, wzdłuż dłuższego
boku, nadając kształt rolady. Odkładamy do całkowitego wystygnięcia.Krem:
Serek miksujemy z miękkim
masłem i
cukrem pudrem na gładki krem. Odstawiamy do lodówki na czas stygnięcia ciasta.Ostudzone ciasto delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem na całej powierzchni, a następnie delikatnie z powrotem zwijamy w roladę, jednocześnie pozbywając się z ciasta papieru.Gotową, zawiniętą roladę z kremem, owijamy w ściereczkę, lub papier do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.