Wykonanie
Ciasto
marchewkowe jest to pyszne ciasto z tartą
marchewką, szczególnie popularne w krajach anglosaskich. To doskoanały pomysł na zdrowy i smaczny deser. Ciasto nie wymaga wiele pracy, a dzięki
marchewce, która mięknie podczas pieczenia, staje się delikatne i mokre. Ma także charakterystyczny ciemnobrązowy kolor, który powstaje za sprawą
marchewki oraz
brązowego cukru trzcinowego.Do ciasta można także dodać
bakalie –
rodzynki, posiekane drobno
orzechy czy
suszone morele. Ciemne wnętrze pięknie współgra z śnieżnobiałym kremem, dzięki
czemu wspaniale się prezentuje.

Składniki:(tortownica o średnicy 24 cm)Ciasto500 g. startych na grubych oczkach
marchewek1 i 1/2 szklanki
brązowego cukru trzcinowego5
jajek1 i 3/4 szklanki
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki startej
gałku muszkatołowej (opcjonalnie)1 szklanka
olejuKrem:500 g.
serka Philadelphia lub
mascarpone100 g. miękkiego
masła1/2 szkalnki
cukru pudru
Etapy przygotowania :1. CIASTO :
Cukier trzcinowy miksulemy razem z
cynamonem i
olejem przez przynajmniej 10 minut. Natępnie dodajemy
jajka i dalej miksujemy, aż masa stanie się puszysta i jasna.2.
Mąkę przesiewamy przez sitko razem z
solą,
gałką muszkatołową,
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszoną. Całośc dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy startą i odsączoną z nadmiaru soku
marchewkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką.3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej ciasto i pieczemy ok.1h w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180 stopni.4. KREM :
Serek philadelphia lub
mascarpone zmieszać z miękkim
masłem (jeżeli
masło będzie twarde w
masie pozostaną grudki, a tego nie chcemy) i
cukrem pudrem. Możemy to zrobić za pomocą miksera (na niewielkich obrotach) lub przy pomocy drewnianej łyżki.5. Kiedy ciasto wystygnie, kroimy go na 3 blaty i przekładamy kremem. Wierzch dekorujemy wg. własnego uzania. Bardzo dobrze z tym
ciastem komponują się
orzechy włoskie, można też użyć startej na
grybych oczkach
gorzkiej czekolady.









Smacznego !!