ßßß
Składniki:(tortownica o średnicy 24 cm)Ciasto500 g. startych na grubych oczkach marchewek1 i 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego5 jajek1 i 3/4 szklanki mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki startej gałku muszkatołowej (opcjonalnie)1 szklanka olejuKrem:500 g. serka Philadelphia lub mascarpone100 g. miękkiego masła1/2 szkalnki cukru pudru
Etapy przygotowania :1. CIASTO : Cukier trzcinowy miksulemy razem z cynamonem i olejem przez przynajmniej 10 minut. Natępnie dodajemy jajka i dalej miksujemy, aż masa stanie się puszysta i jasna.2. Mąkę przesiewamy przez sitko razem z solą, gałką muszkatołową, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszoną. Całośc dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy startą i odsączoną z nadmiaru soku marchewkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką.3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej ciasto i pieczemy ok.1h w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180 stopni.4. KREM : Serek philadelphia lub mascarpone zmieszać z miękkim masłem (jeżeli masło będzie twarde w masie pozostaną grudki, a tego nie chcemy) i cukrem pudrem. Możemy to zrobić za pomocą miksera (na niewielkich obrotach) lub przy pomocy drewnianej łyżki.5. Kiedy ciasto wystygnie, kroimy go na 3 blaty i przekładamy kremem. Wierzch dekorujemy wg. własnego uzania. Bardzo dobrze z tym ciastem komponują się orzechy włoskie, można też użyć startej na grybych oczkach gorzkiej czekolady.







Smacznego !!