ßßß Cookit - przepis na Ciasto

Ciasto

nazwa

Wykonanie

Ciasto marchewkowe jest to pyszne ciasto z tartą marchewką, szczególnie popularne w krajach anglosaskich. To doskoanały pomysł na zdrowy i smaczny deser. Ciasto nie wymaga wiele pracy, a dzięki marchewce, która mięknie podczas pieczenia, staje się delikatne i mokre. Ma także charakterystyczny ciemnobrązowy kolor, który powstaje za sprawą marchewki oraz brązowego cukru trzcinowego.
Do ciasta można także dodać bakalierodzynki, posiekane drobno orzechy czy suszone morele. Ciemne wnętrze pięknie współgra z śnieżnobiałym kremem, dzięki czemu wspaniale się prezentuje.
Składniki:
(tortownica o średnicy 24 cm)
Ciasto
500 g. startych na grubych oczkach marchewek
1 i 1/2 szklanki brązowego cukru trzcinowego
5 jajek
1 i 3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałku muszkatołowej (opcjonalnie)
1 szklanka oleju
Krem:
500 g. serka Philadelphia lub mascarpone
100 g. miękkiego masła
1/2 szkalnki cukru pudru
Etapy przygotowania :
1. CIASTO : Cukier trzcinowy miksulemy razem z cynamonem i olejem przez przynajmniej 10 minut. Natępnie dodajemy jajka i dalej miksujemy, aż masa stanie się puszysta i jasna.
2. Mąkę przesiewamy przez sitko razem z solą, gałką muszkatołową, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszoną. Całośc dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec dodajemy startą i odsączoną z nadmiaru soku marchewkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej ciasto i pieczemy ok.1h w uprzednio nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
4. KREM : Serek philadelphia lub mascarpone zmieszać z miękkim masłem (jeżeli masło będzie twarde w masie pozostaną grudki, a tego nie chcemy) i cukrem pudrem. Możemy to zrobić za pomocą miksera (na niewielkich obrotach) lub przy pomocy drewnianej łyżki.
5. Kiedy ciasto wystygnie, kroimy go na 3 blaty i przekładamy kremem. Wierzch dekorujemy wg. własnego uzania. Bardzo dobrze z tym ciastem komponują się orzechy włoskie, można też użyć startej na grybych oczkach gorzkiej czekolady.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/carrot-cake-ciasto-marchewkowe-z-kremem