ßßß
Pierś kurczaka to atrakcyjny kawałek mięsa, jednak niełatwo ją przyrządzić w sposób taki, by nie była sucha . Moją ulubioną formą jej spożywania jest przyrządzona metodą sous vide.Znalazłam taką czytając o laureatach prestiżowego, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces” zorganizowanego przez firmę MAKRO Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.To była już szósta edycja tego konkursu, odbyła się 14 listopada ubiegłego roku w Warszawie. Najlepsi okazali się Igor Antoszewski i Michał Wester – uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu ( rok wcześniej zajęli trzecie miejsce).
Druga nagroda w tegorocznej edycji przypadła Piotrowi Archicińskiemu i Marcinowi Krzesińskiemu z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie.
Trzecie miejsce na podium zajęli Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.Uczestnicy konkursu nie mieli łatwego zadania : otrzymali od międzynarodowego jury pudła (tzw. „black box”), w których znalazły się takie składniki jak m. in : łosoś norweski, kurczak w całości, pomidory pelati, suszone grzyby, śmietana 36%, mąka oraz dodatki warzywne i owocowe, a także przyprawy. Zadanie konkursowe polegało na ugotowaniu z otrzymanych składników 6 porcji dania głównego oraz przystawki. A wszystko w krótkim czasie zaledwie 1,5 godziny.Młodzi kucharze wykazali się nie tylko wiedzą ale i kreatywnością : zwycięzcy przygotowali łososia przyrządzonego w technologii sous-vide z emulsją pomidorową, połączonego to z fenkułem i szpinakiem, a na drugie daniem in kurczaka sous-vide, purée z kalafiora z wanilią, moskole z pudrem grzybowym, por duszony na maśle i sos musztardowy z pudrem z grzybków.Pysznie brzmi, prawda ? Można z optymizmem spojrzeć w przyszłość polskiej sztuki kulinarnej , co potwierdza Grzegorz Kazubski, aktualnie odpowiedzialny za kuchnię firmy MAKRO Cash & Carry.Poniżej na zdjęciu jedno z nagrodzonych dań – kurczak sous-vide z porem duszonym na maśle.
Ja zainspirowałam się kilkoma daniami z konkursu – puree z kalafiora , które przerobiłam po wielkopolsku na ziemniaczano- kalafiorowe, do porów na maśle dodałam swoje ulubione jabłka i białe wino a kurczaka zrobiłam inną techniką – zamarynowałam, obsmażyłam i upiekłam w niskiej temperaturze w piekarniku. Smaki dopasowałam do dominującego mojego ulubionego – jabłkowego .SOCZYSTA PIERŚ KURCZAKA W JABŁKOWO-CYNAMONOWEJ MARYNACIEpierś kurczaka, bez skóry ale z kościąsól, pieprz biały i ziołowyimbir ,cynamon , trochę chili w proszkuoliwa, 3 łyżki soku jabłkowego ,dwie łyżki cydrunieco bulionu do podlewaniaUmytą pierś lekko solimy , nacieramy sypkimi przyprawami , potem mieszaniną oliwy, soku jabłkowego i cydru. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny ( nie dłużej, bo kwas z cydru zetnie za bardzo białko).Obsmażamy mięso w rondlu na dość ostrym ogniu, na rozgrzanym oleju , na brązowo. Władamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 140 C tak długo aż widelec będzie wchodził w nie bez oporu a wydobyty płyn będzie przezroczysty. Zaglądamy do niego i polewamy najpierw bulionem a potem wytworzonym sosem. Czas pieczenia zależy od wielkości piersi i właściwości piekarnika.Studzimy i zajadamy na zimno jako wędlinę do chleba albo jemy grube plastry na ciepło z sosem i np. puree ziemniaczano- kalafiorowym.AROMATYCZNE PUREE ZIEMNIACZANO-KALAFIOROWEŚredni kalafiorok. 1/2 kg ziemniakówsól morska, pieprz i kolendra z młynkaodrobina kurkumy1/4 szklanki mleka2-3 łyżki masłaKalafior gotujemy na parze, ziemniaki w mundurkach ( puree z takich jest smaczniejsze ). Obrane ziemniaki, podzielony kalafior , masło, mleko i przyprawy wkładamy do miski i miksujemy ( ja „żyrafą „) na gładką masę. Tak jest najprościej. Wyszło pyszne, córka była zachwyconaPo cichu dodam, że nie tylko puree, bo apetyczne mięso odstawiło wegetarianizm na zieloną trawkęDodatku w postaci porów z jabłkami w winie akurat nie lubi, ale ja uwielbiam , więc było tym lepiej dla mnie
duży por bez zielonych końcówek3 jabłka winne3/4 szklanki białego wina3 łyżki klarowanego masłasól, pieprz ziołowymajeranek, tymianek( po łyżeczce)Pora kroimy na półplasterki i podsmażamy na klarowanym maśle , dosypując nieco pieprzu ziołowego . Gdy się zeszklą, dodajemy obrane i pokrojone jabłka, wlewamy białe wino, dosypujemy zioła, solimy do smaku ( spora szczypta) i dusimy pod przykryciem następne 10 minut. Gdy jabłka zaczną się rozpadać, potrawa jest gotowa. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje.Jak już wspomniałam , pierś kurczaka wyszła soczysta i aromatyczna, dodatki świetnie do niej pasowały. Dziękuję młodym kucharzom za pyszne inspiracje .Smacznego !