ßßß Cookit - przepis na Mięciutkie kluseczki z miseczki i pasztet.

Mięciutkie kluseczki z miseczki i pasztet.

nazwa

Wykonanie

Rozgrzewające kluski zjedzone z miseczki, czyli innymi słowy kluski (kładzione) na mleku . Dziś pierwszy raz postanowiłam wypróbować gruszkową wersję. Dodałam cynamon, imbir oraz kardamon, dzięki czemu śniadanie jeszcze bardziej mnie rozgrzało. Kluseczki są na mleku z konopi, oczywiście w wersji wegańskiej . Użyłam mąki owsianej oraz z tapioki, dzięki czemu wyszły bardzo delikatne i niezwykle mięciutkie . Jak już kiedyś pisałam, lubię, gdy tworzy się lekki budyniowaty krem z kawałkami kluseczek. Wczoraj wieczorem bawiłam się w dziadka do orzechów, także dziś w śniadaniu świeże orzechy włoskie . Na koniec polałam całość syropem klonowym . Wyjątkowe :)
wegańskie gruszkowe kluski kładzione na mleku z konopi podane z orzechami włoskimi i syropem klonowym
vegan pear dumplings (put on) with hemp milk served with walnuts and maple syrup
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki owsianej (w tym łyżka mąki z tapioki *)
- cynamon, imbir, kardamon
- 1/2 dużej gruszki
- łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
- łyżeczka cukru kokosowego
- szklanka mleka z konopi + kilka łyżek do masy na kluski
Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać startą gruszkę, mleko oraz 'jajko' z siemienia. Zagotować mleko i kłaść niewielkie kluseczki. Gotować jeszcze przez chwilę. Nie mieszać, jeśli kluski mają wyjść w całości i pływać w mleku. Jednak jeśli lubicie kremową konsystencję można lekko przemieszać, ale tak by nie rozwalić wszystkich kluseczek. Przelać do miski i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
*to mąka z tapioki sprawiła, że kluski były bardzo miękkie - polecam! :)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
We wtorek piekłam pasztet . Najprostszy z najprostszych, 'na oko' :D Za to bardzo smaczny, smakował nie tylko mi, ale i bliskim :) Generalnie wegańskie pasztety zachwycają podniebienie nie jednej osoby - nie tylko wegan.
wegański dyniowy pasztet z soczewicy z pestkami dyni
vegan pumpkin lenitl pâté with pumpkin seeds
Skład: szklanka czerwonej soczewicy, 3/4 szklanki zielonej soczewicy, szklanka puree dyniowego, przyprawy: majeranek, lubczyk, pietruszka, kminek, pieprz, sól morska, słodka papryka, czosnek, suszona cebulka, trochę curry; pestki dyni, 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Miłego dnia! :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/11/mieciutkie-kluseczki-z-miseczki-i.html