Wykonanie
Rozgrzewające kluski zjedzone z miseczki, czyli innymi słowy kluski (kładzione) na
mleku . Dziś pierwszy raz postanowiłam wypróbować
gruszkową wersję. Dodałam
cynamon,
imbir oraz
kardamon, dzięki
czemu śniadanie jeszcze bardziej mnie rozgrzało. Kluseczki są na
mleku z konopi, oczywiście w wersji wegańskiej . Użyłam
mąki owsianej oraz z tapioki, dzięki
czemu wyszły bardzo delikatne i niezwykle mięciutkie . Jak już kiedyś
pisałam, lubię, gdy tworzy się lekki budyniowaty krem z kawałkami kluseczek. Wczoraj wieczorem bawiłam się w dziadka do
orzechów, także dziś w śniadaniu świeże
orzechy włoskie . Na koniec polałam całość
syropem klonowym . Wyjątkowe :)



wegańskie
gruszkowe kluski kładzione na
mleku z konopi podane z
orzechami włoskimi i
syropem klonowymvegan pear dumplings (put on) with hemp milk served with walnuts and maple
syrup
Składniki:- 1/2 szklanki
mąki owsianej (w tym łyżka
mąki z tapioki *)-
cynamon,
imbir,
kardamon- 1/2 dużej
gruszki- łyżka mielonego
siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej
wody- łyżeczka
cukru kokosowego- szklanka
mleka z konopi + kilka łyżek do masy na kluskiWymieszać ze
sobą suche składniki. Dodać startą
gruszkę,
mleko oraz 'jajko' z siemienia. Zagotować
mleko i kłaść niewielkie kluseczki. Gotować jeszcze przez chwilę. Nie mieszać, jeśli kluski mają wyjść w całości i pływać w
mleku. Jednak jeśli lubicie kremową konsystencję można lekko przemieszać, ale tak by nie rozwalić wszystkich kluseczek. Przelać do miski i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*to
mąka z tapioki sprawiła, że kluski były bardzo miękkie - polecam! :)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~We wtorek piekłam pasztet . Najprostszy z najprostszych, 'na oko' :D Za to bardzo smaczny, smakował nie tylko mi, ale i bliskim :) Generalnie wegańskie pasztety zachwycają podniebienie nie jednej osoby - nie tylko wegan.

wegański
dyniowy pasztet z
soczewicy z
pestkami dynivegan pumpkin lenitl pâté with pumpkin seedsSkład: szklanka
czerwonej soczewicy, 3/4 szklanki
zielonej soczewicy, szklanka puree
dyniowego,
przyprawy:
majeranek,
lubczyk,
pietruszka,
kminek,
pieprz,
sól morska,
słodka papryka,
czosnek, suszona
cebulka, trochę
curry;
pestki dyni, 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Miłego dnia! :)