Wykonanie
Za oknem zima powoli znika. Tak jak cały dzień wczoraj padł śnieg, tak w nocy wszystko zaczęło topnieć. W lodówce zaś całą noc odmrażało się jesienne puree z ulubionej dyni by dziś zagościć w mojej owsiance . Dodałam aromatyczną
przyprawę pumpkin spice, a by jeszcze lepiej poczuć smak jesieni – wymieszałam owsiankę z domowym musem z jesiennych
jabłek . Z tą
porą roku kojarzą mi się też
orzechy włoskie, więc nie mogło ich zabraknąć. Na koniec polałam całość słodkim
syropem ryżowym, który jak widać próbował wymknąć się z miseczki.
dyniowo-
jabłkowa owsianka (na
mleku migdałowym) z pumpkin spice podana z
orzechami włoskimi, domowym
musem jabłkowym z
cynamonem i
imbirem (bez
cukru) oraz
syropem ryżowympumpkin-apple oatmeal (with almond milk) with pumpkin spice served with walnuts, homemade apple mousse with cinnamon and ginger (without sugar) and rice
syrupSkładniki:

5 łyżek
płatków owsianychszklanka
mleka roślinnego (tu:
migdałowe)
przyprawa dyniowa „pumpkin spice” (domowa)ok. 2 łyżek puree
dyniowegodomowy
mus jabłkowy, bez
cukru (dowolna ilość)
Płatki owsiane zalać na noc
mlekiem wraz z
przyprawą. Rano dodać puree oraz domowy
mus jabłkowy. Gotować do zgęstnienia. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Co zrobić z resztą
tofu, które leży niewykorzystane w lodówce? Ulepić pulpeciki ! Wczoraj pokusiłam się o właśnie taki obiad – usmażyłam małe pulpety z
tofu, które podałam z marchwią oraz
groszkiem . Jak widać, mam słabość do
suszonych pomidorów, więc ich też nie zabrakło. I oczywiście na koniec polałam danie tahini .

pulpeciki z
tofu z smażoną
cebulą i
czosnkiem,
groszkiem,
marchewką oraz
suszonymi pomidorami podane z tahini
tofu „meatballs” with fried onion and garlic, green pea, carrot and dried tomatoes served with tahini

Składniki:150g
tofu naturalnego
przyprawy:
pieprz,
czosnek niedźwiedzi,
słodka papryka wędzona i trochę ostrej,
suszona pietruszka, cząber,
majeranek, suszona
cebula, kuminłyżka mielonego (złotego)
siemienia lnianego2 łyżki
mąki kukurydzianejWymieszać i ulepić dowolnej wielkości pulpety.1/2
cebuli, ząbek
czosnku,
olej – podsmażyć, a następnie dodać gotowe pulpeciki i smażyć kilka minutPo czasie dodać ugotowany
groszek oraz
marchewkę (pokrojona w plasterki), posiekane duszone
pomidory i doprawić do smaku (dodałam trochę
kurkumy, słodką wędzoną
paprykę i
pieprz) – smażyć jeszcze chwilę na średnim ogniu. Przełożyć na talerz/do miski i podawać z dowolnymi dodatkami (tu: świeża
pietruszka i tahini). Smacznego!Z myślą na dziś, motywująco…Granica tego co możliwe jest w Twojej głowie. Mogą Cie zatrzymać tylko te ściany, które stawiasz sobie sam.