Wykonanie
Jestem wielbicielką pierogów, więc tego typu naleśniki z nadzieniem pierogowym są dla mnie idelanym i szybkim rozwiązaniem (wegańska wersja). Zawdzięczam ten smakowity przepis mojej byłej sąsiadce, Oli M. z Brwinowa, którą serdecznie pozdrawiamWszystkie składniki jak do ruskich pierogów. Zamiast
twarogu użyłam
tofu, ale drobna zmiana sposobu wykonania zdecydowanie poprawiła ich smak.Składniki:Farsz:8 średniej wielkości
ziemniaków ugotowanych w mundurkach1 duża
cebula1 kostka
tofu – 400 g
przyprawy:
sól,
pieprz,
przyprawa warzywana,
majeranek (opcjonalne)Ciasto naleśnikowe:1 szklanka
mąki z pełnego przemiału1 szklanka
mąki białej pszennej3 czubate łyżki zmielonego jasnego
siemienia lnianego4 do 5 szklanek
mleka roślinnego (najlepiej
migdałowe)1/5 szklanki
oleju+olej do smażeniaWykonanie (farsz):Cebulękroimy w kostkę i smażymy na
oleju. Tofurozgniatamy widelcem i dodajemy do
cebuli – smażymy razem jeszcze przez 10 minut.Obrane
ziemniaki i usmażoną
cebulę z
tofu miksujemy w robocie kuchennym. Tak, w robocie kuchennym, to bardzo ważne, ponieważ wtedy uzyskujemy niepowtarzalną konsystecję i smak nadzienia! Starajmy się nie miksować zbyt długo, bo wyjdzie nam „majonez z ziemniaka”Z podanej ilości powinno wyjść ok. 10-12 naleśników.Wykonanie (naleśniki):Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać. Jeżeli ciasto okaże się za gęste to dolewamy
mleka. Najlepiej dodać ciepłe
mleko, aby
siemię lniane szybciej wytworzyło „klej”. Miksujemy wszystkie składniki w blenderze lub mikserze.Naleśniki smażymy na
oleju, a następnie przekładamy farszem i zwijamy/składamy w ulubiony przez siebie sposób.


Foto: M.Bojko