Wykonanie
Gofry w niedzielny poranek. Wymyśliłam je sobie z
tofu - w środku, bo przecież sernikowe da się zrobić to wegańskie z
tofu również! Jak już się uprę to robię. Tak, więc dziś owsiane gofry z
tofu .
Makowe z
cytrusową nutą w postaci
skórki pomarańczowej, już nieco świąteczne smaki. Powoli czas je wprowadzać, żegnamy listopad. Gofry podałam z słodką karmelizowaną w
syropie klonowym pomarańczą oraz chrupiącymi
orzechami pekan . Nie brakuje też
gorzkiej czekolady :)



wegańskie
makowe gofry owsiane z
tofu i skórką
pomarańczy podane z karmelizowaną
pomarańczą,
orzechami pekan oraz
gorzką czekoladą 99%vegan poppy seed oat waffles with
tofu and orange peel served with caramelized orange, pecans and dark chocolate 99%

Składniki:- 150g
tofu naturalnego- 1/4 szklanki
waniliowego mleka migdałowego (lub inne)- łyżeczka mielonego
maku- suszona skórka
pomarańczy (może być też świeża ;))- 1/2 szklanki
mąki owsianej- szczypta
proszku do pieczenia- łyżka mielonego
siemienia lnianego-
olej kokosowy do wysmarowania gofrownicy
Tofu dokładnie zmiksować wraz z
mlekiem. Wymieszać z
makiem i skórką. Następnie połączyć z pozostałymi składnikami i na chwilę odstawić. W tym czasie rozgrzać gofrownicę, dobrze natłuścić - najlepiej
olejem kokosowym. Przełożyć masę i piec ok. 5-10 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Zmiany. Ciąg dalszy. Wiem, że były niedawno, ale coś mi jeszcze tutaj nie pasowało. Tytuł bloga. "Searching for happiness..." to przeszłość. Czuję, że mam je tuż pod nosem. Nie szukam. Ono przyjdzie niespodziewanie, wierzę w to. Potrzeba odwagi i wiary by być szczęśliwym. Trzeba działać. Poza tym, to m.in. poranki i smaczne śniadania dodają mi szczęścia, dlatego najważniejsze, by się tym cieszyć i czerpać jak najwięcej radości - po prostu "Enjoy Your Morning" :) *as well as the all day.__________________________________________________________Na dokładkę wczorajszy puchaty, korzenny omlet
drożdżowy ! Podany z
gruszkami, domowym tahini i
cynamonem . Ciasto rosło, gdy byłam na zajęciach w szkole. Przyszłam, hop na patelnie i gotowe :)


Składniki:
mąka gryczana + orkiszowa pełnoziarnista gładka - 1/2 szkl., łyżeczka
suszonych drożdży, łyżeczka
ksylitolu,
przyprawa korzenna, 1/2 szkl. ciepłego
mleka sojowego - wymieszać, odstawić do wyrośnięcia, a po czasie smażyć na rozgrzanej patelni na
oleju kokosowym~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Przyjemnej niedzieli! :)