Wykonanie
Na niedzielny poranek wyciągam patelnię i smażę placuszki . Nadganiam wczorajsze
braki naleśnikowej soboty ;)
Kokosowo -
dyniowe placki z
mąki orkiszowej . Doprawiłam je aromatyczną pumpkin spice . Podałam z naturalnym, kremowym musem z
nerkowców, zdrowymi
jagodami goji oraz delikatnymi
płatkami kokosa . Rozpływały się ustach!
wegańskie
kokosowo-
dyniowe orkiszowe placuszki podane z musem z
nerkowców,
jagodami goji oraz
płatkami kokosowymivegan coconut-pumpkin spelt pancakes served with cashewmus, goji berries and coconut flakesSkładniki:
- 1/2 szkl. pełnoziarnistej
mąki orkiszowej (w tym łyżka
mąki kokosowej bio)- łyżka wiórek
kokosowych- 2 łyżki puree
dyniowego- szczypta
proszku do pieczenia i
sody oczyszczonej- pumpkin spice- łyżka mielonego
siemienia lnianego- ok. 125 ml
mleka migdałowego (lub inne roślinne)- opcjonalnie: łyżeczka
ksylitolu-
olej kokosowy (lub inny) do smażeniaWymieszać ze sobą wszystkiego suche składniki. Następnie dokładnie połączyć z mokrymi. Masa ma być gęsta, ale dająca się 'rozlać' na patelni. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Wracając do wczorajszej imprezy urodzinowej - moja warzywna zapiekanka z
kaszą oraz
soczewicą podbiła podniebienie każdego. O 'nerniku' chyba nie muszę wspominać. Moim (niezbyt skromnym) zdaniem to ciacho po prostu nie mogło nie zasmakować. Na szczęście kawałeczek jeszcze przechowałam :D Bardzo miło
będę wspominać ten wieczór :)
Dziś zjadam wcześnie niedzielne śniadanie, piszę szybko posta, wkładam owsiankę i
owoce do torby, znikam. Niedziela nieco inna niż zwykle i to mi się podoba. Mimo iż nie do końca wyspana to podekscytowana.Miłego dnia!