Wykonanie
Mąż kazał mi kupić
orzechy włoskie.. powiedział, że będzie łuskał. Słowa dotrzymał jeszcze tego samego dnia. Nie pozostało mi więc nic innego, jak tylko upiec jakieś zdrowe ciacho :)SKŁADNIKI2 szklanki
mąki orkiszowej130 g zmielonych
orzechów włoskich1 szklanka
ksylitolu2
jajka3 łyżki
oleju1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejPRZEPISNajpierw łączymy wszystkie suche składniki:
mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
orzechy,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczonąJajka ubijamy mikserem z
ksylitolem na puszystą masę, dodajemy
olej i
mleko i chwilę miksujemy razem.Następnie dosypujemy partiami suche składniki do mokrych cały czas miksując wszystko razem.Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C.Ciasto przelewamy do formy na babkę, którą wcześniej smarujemy tłuszczem i wysypujemy
kaszą manną.Pieczemy ok 1 h - do suchego patyczka.Jeżeli użyjemy większej formy, ciasto będzie niższe - co spowoduje, że czas pieczenia będzie krótszy.