Wykonanie
Kluski leniwe to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Jeszcze dobrze pamiętam jak zajadałam się nimi nawet w szkole. Teraz odtwarzam smaki, jednak w nieco innej wersji. Przede wszystkim - wegańskiej . Kluseczki zrobiłam z
tofu i dodałam im
kokosowo - makowy smak z
cytrusową nutą.
Potem jeszcze delikatnie podsmażyłam na
oleju kokosowym . Podałam wraz z słodkim
bananem i soczystą
mandarynką . Do schrupania -
migdały . Dzięki
mące z tapioki wychodzą mięciutkie jak gąbeczki! Same w sobie tak smaczne, że chętnie zjadłabym nawet bez dodatków :)
wegańskie
kokosowo-
makowe kluski leniwe z
tofu z
skórką cytrynową podane z
bananem,
mandarynką oraz
migdałamivegan coconut-poppy seed dumplings from
tofu with lemon peel served with
banana, mandarine and almonds
Składniki:- ok. 200g
tofu silken twardego- łyżeczka
cukru kokosowego- łyżeczka mielonego
maki- łyżka wiórek
kokosowych- suszona
skórka cytrynowa- 1/2 szkl.
mąki: łyżka
mąki z tapioki, łyżka
mąki kokosowej i reszta:
mąka owsiana- łyżka mielonego
siemienia lnianego-
olej kokosowy do smażenia
Tofu zmiksować z
cukrem. Wymieszać z
makiem, wiórkami i skórką (zrobiłam to wieczorem i wstawiłam na noc do lodówki). Następnie dokładnie połączyć z
mąką i siemieniem. Uformować kluski dowolnego kształtu i gotować ok. 5-7 min. Opcjonalnie: po wyciągnięciu z
wody można podsmażyć na
oleju kokosowym - polecam! :) Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Są też takie dni, które nie odznaczają się zbyt dużym optymizmem i zdarza mi się trochę posmucić. Tak jest, czasem po prostu jest potrzeba by się wypłakać. Jednak po małym 'upadku' trzeba powstać i tego się trzymam. Czuję, że teraz zupełnie inaczej odbieram sytuacje niż jak było to kiedyś. Po przemyśleniach, a przede wszystkim rozmowie z Mamą, dostaję zawsze ogromnego
kopa. "Przecież to nic wielkiego, są trudniejsze chwile w życiu, ważniejsze sprawy - nie ma co się przejmować. Tym bardziej, gdy jest szansa to naprawić. Będzie dobrze :)!". O uśmiech proszę, szczery.Miłego dnia!