ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni

Chleb żytni

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dobra, jak zwykle małymi kroczkami oddalam się od tematu, pora zatem do niego powrócić.
Zatem chleb żytni stał się faktem, wyszedł tak smaczny jak miał wyjść, wszystko tym razem zgodnie z planem :)
250 g maki żytniej typ 720
250 g mąki żytniej typ 2000
150 g zakwasu
250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin przed pieczeniem.
Wrzucamy/wlewamy/wsypujemy zatem wszystkie składniki do miski i wyrabiamy ciasto. Nie musimy długo, wystarczy 7 minut. Mąka żytnia niestety ma tę paskudną właściwość, że klei się do dłoni. Tak więc nie przejmujmy się tym zbytnio, tak po prostu ma być. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 8 godzin. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki i ponownie przykrywamy i zostawiamy na kolejne 8-10 godzin. Ciasto nieco (nie tak bardzo jak pszenne) wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez 45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Osobiście uważam, że chleby żytnie na ciepło smakują paskudnie. W odróżnieniu od pszennych, które na ciepło mogę jeść kilogramami :)
Powodzenia i smacznego :)
---------------------------------------------------------------------
Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)
Źródło:http://www.chleby.info/2012/08/chleb-zytni.html