Wykonanie
Ciasto do pizzy – najlepszy, podstawowy przepis. Ciasto do pizzy to 80% sukcesu pizzy. Jeżeli ciasto wyjdzie Ci wyśmienicie nic już raczej nie możesz zepsuć. Ciasto po wykonaniu możesz niemal natychmiast wykorzystać lub zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy akurat będzie potrzebne. Zapraszamy: podstawowy przepis na ciasto do pizzy.70 dag
mąki1/3 kostki
drożdżyłyżeczka
soli1,5 łyżeczki
cukrupół szklanki ciepłej
wodyłyżka
olejuSposób wykonania ciasta do pizzy:Rozdrobnij
drożdże w kubkuZasyp je
cukremZalej letnią (nie gorącą)
wodą. Możesz zamieszaćPoczekaj ok. 20 minut aż mieszanka się spieni.Do miski wsyp dwie duże szklanki
mąkiWsyp
sól i wymieszaj z
mąkąWlej łyżkę
olejuWlej do miski
drożdżowy roztwór i zacznij ugniatać ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie – dosypuj śmiało
mąki, jeżeli natomiast jest za gęste – dolewaj
wody. Ja nigdy sztywno nie trzymam się przepisu, tylko robię wszystko „na oko”. Ciasto ugniatam tak długo, aż przestanie przyklejać się do rąk i będzie dość twarde. Tak wykonane ciasto odkładam w ciepłe miejsce na ok pół godziny-godzinę, żeby wyrosło pod przykryciem.Po wyrośnięciu ponownie zagniatam ciasto, dzielę, dzielę na mniejsze części i rozwałkowuję do wielkości blachy piekarnika. Zdecydowanie preferuję ciasto bardzo cienkie, dlatego rozwałkowuję je tak, żeby nie było grubsze niż 5-6 mm. Tak rozwałkowane ciasto smaruję sosem, posypuję
serem i układam pozostałe składniki.Pizzę piekę w temperaturze 220 stopni i wyciągam je po ok 15-20 minutach lub wtedy, jeżeli spód pizzy będzie upieczony.Korzystasz z innego podstawowego przepisu na ciasto do pizzy? Podziel się z nami wpisując je w komentarzu lub wyślij na
[email protected] – wypróbujemy Twój przepis!Zobacz też:Przepis na pizzę na cienkim cieście [krok po kroku]