ßßß Cookit - przepis na Składniki na ciasto do pizzy:

Składniki na ciasto do pizzy:

nazwa

Wykonanie

Ciasto do pizzy – najlepszy, podstawowy przepis. Ciasto do pizzy to 80% sukcesu pizzy. Jeżeli ciasto wyjdzie Ci wyśmienicie nic już raczej nie możesz zepsuć. Ciasto po wykonaniu możesz niemal natychmiast wykorzystać lub zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy akurat będzie potrzebne. Zapraszamy: podstawowy przepis na ciasto do pizzy.
70 dag mąki
1/3 kostki drożdży
łyżeczka soli
1,5 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłej wody
łyżka oleju
Sposób wykonania ciasta do pizzy:
Rozdrobnij drożdże w kubku
Zasyp je cukrem
Zalej letnią (nie gorącą) wodą. Możesz zamieszać
Poczekaj ok. 20 minut aż mieszanka się spieni.
Do miski wsyp dwie duże szklanki mąki
Wsyp sól i wymieszaj z mąką
Wlej łyżkę oleju
Wlej do miski drożdżowy roztwór i zacznij ugniatać ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie – dosypuj śmiało mąki, jeżeli natomiast jest za gęste – dolewaj wody. Ja nigdy sztywno nie trzymam się przepisu, tylko robię wszystko „na oko”. Ciasto ugniatam tak długo, aż przestanie przyklejać się do rąk i będzie dość twarde. Tak wykonane ciasto odkładam w ciepłe miejsce na ok pół godziny-godzinę, żeby wyrosło pod przykryciem.
Po wyrośnięciu ponownie zagniatam ciasto, dzielę, dzielę na mniejsze części i rozwałkowuję do wielkości blachy piekarnika. Zdecydowanie preferuję ciasto bardzo cienkie, dlatego rozwałkowuję je tak, żeby nie było grubsze niż 5-6 mm. Tak rozwałkowane ciasto smaruję sosem, posypuję serem i układam pozostałe składniki.
Pizzę piekę w temperaturze 220 stopni i wyciągam je po ok 15-20 minutach lub wtedy, jeżeli spód pizzy będzie upieczony.
Korzystasz z innego podstawowego przepisu na ciasto do pizzy? Podziel się z nami wpisując je w komentarzu lub wyślij na [email protected] – wypróbujemy Twój przepis!
Zobacz też:
Przepis na pizzę na cienkim cieście [krok po kroku]
Źródło:http://kozakgotuje.pl/ciasto-pizzy-przepis-podstawowy