Wykonanie
Bułeczki na śniadanie, na kanapki do pracya i bez żadnych dodatków smakują wyśmienicie.Składniki:-3,5 szklanki
mąki 650-4 dkg
drożdży-łyżeczka
cukru-250 ml ciepłej
wody-łyżeczka
soli-4 łyżki
oleju-nasiona białego i czarnego
sezamu,
słonecznika, dyni i
siemienia lnianegoDrożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy 50 ml
wody,4 łyżki
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do wyrośniętych
drożdży dolewamy pozostałą
wodę,dodajemy
sól i pozostałą
mąkę.Wyrabiamy ciasto, dolewamy
olej , wyrabiamy, aż się wchłonie,dosypujemy nasiona, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto wyrosło:
Przekładamy na stolnicę, formujemy wałek i tniemy na porcje.
Z każdej porcji formujemy bułeczkę i układamy na blaszce z papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25 minut.
Gotowe.
Smacznego!