Wykonanie
No więc tak jak w tytule:
chleb bardzo mieszany :) I w dodatku nie na wodzie tylko na prawdziwym domowym zakwasie
żurkowym. Robiłem go (znaczy zakwas) jakiś czas temu i zostało mi jeszcze troszkę (przepis na zakwas tutaj). A że na kolejny żurek akurat nie bardzo miałem ochotę to zrobiłem z niego naprawdę smaczny
chleb. Znaczy się dość specyficzny. Tak dość ciężki w smaku, ale mi bardzo smakował. Czuć tam w środku ziarna, czuć że to domowy
chleb, a nie dmuchane powietrzem badziewie ze sklepu. Jeżeli od
białego pieczywa wolicie ciemne to ten
chleb z pewnością wam posmakuje. A przepis podejrzałem (i oczywiście jak zawsze trochę pozmieniałem) na blogu Co By Tu Zjeść?I dziękuję sklepowi AleDobre.pl za
mąkę do tego
pieczywa. Otrzymałem od nich do przetestowania
mąkę razową orkiszową i
mąkę żytnią chlebową . Te
mąki naprawdę dają radę :)Składniki na 2 bochenki:440 g
maki orkiszowej razowej typ 2000200 g
mąki pszennej150 g
mąki żytniej chlebowej typ 7207 g suchych
drożdży400 ml zakwasu na żurekok. 200 ml
wody2 łyżki
oleju2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soliOd razu na początku: ilość
wody zależy od gęstości waszego zakwasu
żurkowego. Ja swój zrobiłem z naprawdę bardzo grubo mielonej
mąki więc był dość gęsty. Jeżeli macie zakwas
żurkowy z drobniej zmielonej
mąki (czyli nie taki gęsty jak mój), ewentualnie taki ze sklepu, czyli zupełnie rzadki to będziecie potrzebowali mniej
wody, być może wcale. To już trzeba dopasować do tego żeby ciasto było elastyczne.No więc wszystkie składniki dajemy do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Tak przez jakieś 10 minut. Tak żeby w miarę elastyczne było. Moje było własnie "w miarę" :) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
Potem przekładamy ciasto do dwóch foremek i znów przykrywamy na 1 godzinę. Tuż przed wsadzeniem do piekarnika możemy z lekka oprószyć
mąką. I pieczemy przez 45 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, studzimy i zjadamy - w tej właśnie kolejności :) Smacznego!A zamiast suchych
drożdży możemy użyć 25 g świeżych. Z tym, że możliwe, że wówczas
chleb będzie musiał dłużej wyrastać. Suche
drożdże reagują znacznie szybciej.
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)