Wykonanie
Dzień Zakochanych… Coś ostatnio sporo tych świąt i to w jednym tygodniu. Jednak nie do końca świętujemy nasze święto, choć chyba już przyjąć można, że w Polsce też stało się ono ‚tradycją’. W każdym razie, ja nie celebruję dzisiejszego dnia. Lecz to zawsze dobry argument by zaserwować sobie coś pysznego i rozpieścić podniebienie. Tak więc na śniadanie smażę różowe placki i do tego
kokosowe . Z dodatkiem
buraka oczywiście. Jak jest
burak to koniecznie –
czekolada ! Poza tym świetnie komponuje się z
masłem z
orzechów laskowych, także go też nie mogło zabraknąć.
Burak w słodkiej, kokosowej wersji… placuszki grube i puszyste. Nic więcej mi nie potrzeba


buraczane placki
kokosowe z
gorzką czekoladą 92% oraz
masłem z
orzechów laskowychbeetroot coconut pancakes with dark chocolate 92% and hazlenut butterSkładniki:1/2 szklanki
mąki owsianej

czubata łyżka
mąki kokosowej bio
cynamonłyżka wiórek
kokosowychłyżeczka
cukru kokosowego1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejłyżka (złotego) mielonego
siemienia lnianegopuree z połowy, średniego ugotowanego
buraka (ok. 2-3 łyżek)1/4 – 1/3 szklanki
mleka roślinnego (tu:
migdałowe)
olej kokosowy do smażenia (opcjonalnie)Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać buraczane puree i
mleko, tak aby powstała gęsta masa. Na rozgrzanej i lekko natłuszczonej (lub suchej) patelni smażyć dowolnej wielkości placuszki, z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Ferie już się kończą, także nie tak często będą pojawiać się też obiadowe propozycje. Dziś rzucam pomysłem na czerwone burgery – po prostu
pomidorowe ! Z
czerwonej fasoli, która jeszcze pozostała mi po czwartkowym obiedzie. Podane na lekko podsmażonym
jarmużu z
suszonymi pomidorami,
cebulą i
czosnkiem . Uwielbiam nie tylko te smaki, ale i kolory na talerzu!
pomidorowe burgery z
czerwonej fasoli z podsmażonym w
oliwie jarmużem z
czosnkiem,
cebulą i
suszonymi pomidoramitomato red bean burgers and fried with
olive oil kale, garlic, onion and dried tomatoesSkładniki:

ok. szklanki (lub więcej)
fasoli czerwonej (gotowana, z puszki)2 łyżki
mąki owsianejłyżka mielonego
siemienia lnianego (tu: złote)
przyprawy:
pieprz, słodka wędzona
papryka (jak można zauważyć, uwielbiam! <3),
lubczyk,
majeranek, cząber,
pietruszka,
kminek,
bazylia3 łyżki passaty pomidorowejspora garść świeżej
pietruszkipestki dyni oraz
słonecznikFasolę dokładnie zmiksować z passatą. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Ulepić dowolnej wielkości kotlety i przełożyć na papier do pieczenia (można też usmażyć). Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. – po 20 min. obrócić je na drugą stronę. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
jarmuż : na
oliwie (nie lubi wysokich temp.) lekko podsmażyć
czosnek i
cebulę, po czasie popieprzyć i dodać
jarmuż (dwie spore garści) oraz posiekane
suszone pomidory – chwilę smażyć i gotowe!Myślę, że najważniejsze jest aby nie tylko dziś, ale każdego dnia potrafić okazywać uczucia danej osobie. Przede wszystkim to jak bardzo się ją kocha i jak wiele znaczy w Twoim życiuUdanego tygodnia!
