ßßß

buraczane placki kokosowe z gorzką czekoladą 92% oraz masłem z orzechów laskowychbeetroot coconut pancakes with dark chocolate 92% and hazlenut butterSkładniki:1/2 szklanki mąki owsianej
czubata łyżka mąki kokosowej biocynamonłyżka wiórek kokosowychłyżeczka cukru kokosowego1/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 łyżeczki sody oczyszczonejłyżka (złotego) mielonego siemienia lnianegopuree z połowy, średniego ugotowanego buraka (ok. 2-3 łyżek)1/4 – 1/3 szklanki mleka roślinnego (tu: migdałowe)olej kokosowy do smażenia (opcjonalnie)Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać buraczane puree i mleko, tak aby powstała gęsta masa. Na rozgrzanej i lekko natłuszczonej (lub suchej) patelni smażyć dowolnej wielkości placuszki, z obu stron. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Ferie już się kończą, także nie tak często będą pojawiać się też obiadowe propozycje. Dziś rzucam pomysłem na czerwone burgery – po prostu pomidorowe ! Z czerwonej fasoli, która jeszcze pozostała mi po czwartkowym obiedzie. Podane na lekko podsmażonym jarmużu z suszonymi pomidorami, cebulą i czosnkiem . Uwielbiam nie tylko te smaki, ale i kolory na talerzu!
pomidorowe burgery z czerwonej fasoli z podsmażonym w oliwie jarmużem z czosnkiem, cebulą i suszonymi pomidoramitomato red bean burgers and fried with olive oil kale, garlic, onion and dried tomatoesSkładniki:
ok. szklanki (lub więcej) fasoli czerwonej (gotowana, z puszki)2 łyżki mąki owsianejłyżka mielonego siemienia lnianego (tu: złote)przyprawy: pieprz, słodka wędzona papryka (jak można zauważyć, uwielbiam! <3), lubczyk, majeranek, cząber, pietruszka, kminek, bazylia3 łyżki passaty pomidorowejspora garść świeżej pietruszkipestki dyni oraz słonecznikFasolę dokładnie zmiksować z passatą. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Ulepić dowolnej wielkości kotlety i przełożyć na papier do pieczenia (można też usmażyć). Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. – po 20 min. obrócić je na drugą stronę. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!jarmuż : na oliwie (nie lubi wysokich temp.) lekko podsmażyć czosnek i cebulę, po czasie popieprzyć i dodać jarmuż (dwie spore garści) oraz posiekane suszone pomidory – chwilę smażyć i gotowe!Myślę, że najważniejsze jest aby nie tylko dziś, ale każdego dnia potrafić okazywać uczucia danej osobie. Przede wszystkim to jak bardzo się ją kocha i jak wiele znaczy w Twoim życiuUdanego tygodnia!