Wykonanie
Mój sposób na
batata ? Dodać go w formie puree do owsianki . Szczerze Wam polecam – szczególnie wersję
czekoladową. Dziś jednak owsianka z
batatem oraz
bananem trafiła do piekarnika. Aromatycznie przyprawiona –
cynamonem Cejlońskim,
imbirem oraz skórką
pomarańczy .
Słodycz jest już zbędna, gdyż zawdzięczamy ją słodkiemu ziemniakowi i dojrzałemu bananowi. Po upieczeniu podaje z
masłem słonecznikowym, które wczoraj zrobiłam i mam okazję pierwszy raz próbować. Całkiem dobrze się zgrało z tymi
smakami.


pieczona
batatowo-bananowa owsianka z
cynamonem,
imbirem, skórką
pomarańczy i
siemieniem lnianym podana z
masłem z
słonecznikabaked sweet potato-
banana oatmeal with cinnamon, ginger, orange peel and flax seeds served with sunflower seed butterSkładniki:

5 łyżek
płatków owsianychłyżka
siemienia lnianego1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu:
migdałowe)
cynamon oraz
imbirsuszona skórka
pomarańczy2 łyżki puree z
batatadojrzały
bananolej kokosowy, do wysmarowania kokilki
Płatki owsiane z siemieniem i
przyprawami zalać na noc
mlekiem. Rano wymieszać z puree z
batata oraz rozgniecionym
bananem. Opcjonalnie można trochę posłodzić np.
syropem ryżowym/klonowym/daktylowym/ksylitolem. Kokilkę wysmarować
olejem i przełożyć do niej owsiankę. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Smacznego!

Tyle naczytałam się dobrych opinii o
maśle z
słonecznika, że wczoraj chwyciłam za blender i w końcu je ukręciłam. Bardzo mi smakuje – pewnie świetnie będzie się komponować z wytrawnymi daniami. Jednak ulubionych
nerkowców nic nie przebije 😉200g łuskanego
słonecznikaUprażyć na patelni, ostudzić, a po czasie miksować do uzyskania gęstego, lejącego się
masła. Robić przerwy by nie spalić blendera. Opcjonalnie można przyprawić czy dosłodzić.No właśnie, a skąd to puree? Wczoraj na obiad piekłam nadziewane
bataty i po wydrążeniu środka trochę zostało, więc od razu postanowiłam wykorzystać je do śniadania. Wracając do obiadu –
bataty nadziałam
pomidorową czerwoną fasolką wraz z
cebulką i
pieczarkami . Zapieczone w słodkim
ziemniaku, posypane
pestkami dyni i świeżą
pietruszką – nieskromnie przyznam, że smakowało mi wyjątkowo pysznie!
bataty zapiekane z
pomidorową czerwoną fasolą smażoną z
cebulą i
pieczarkamibaked sweet potatoes with tomato red bean with fried onion and mushroomsNa początek – szorujemy
batata i pieczemy (przekrojonego na pół) lub gotujemy (w całości), aby był miękki i można było wydrążyć środek.

Farsz :1/2
cebulikilka
pieczarek (mniej więcej 5-6)ząbek
czosnkuprzyprawy: słodka wędzona
papryka i ostra,
kurkuma,
lubczyk,
majeranek,
suszona pietruszka,
pieprz,
kminek,
kolendra,
bazylia3 łyżki passaty pomidorowej
fasola czerwona (tu: gotowana na parze, z puszki) – kilka łyżekPodsmażyć
cebulkę z
czosnkiem, dodać umyte i pokrojone
pieczarki i smażyć kilka minut.
Potem dodać (przepłukaną)
fasolę i passatę. Doprawić do smaku i jeszcze chwilę dusić.Wydrążyć słodkiego
ziemniaka. Nadziać farszem i posypać
pestkami dyni. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20 min. Smacznego!To już piątek. Wcale mnie to nie dziwi, że ten czas tak szybko upłynął. Nie warto się ciągle nad tym rozwodzić, po prostu naturalna kolej rzeczy. Jest wolne, ale
potem trzeba wracać do codziennych obowiązków, co mi akurat problemu nie sprawia. To teraz dobrze byłoby równie pozytywnie zakończyć ferie 😉Miłego dnia!