Wykonanie
Na piątkowe śniadanie placuszki w 100% owsiane, bez
mąki i
cukru – naturalnie słodkie dzięki
daktylom . Pachnące
wanilią . Z chrupiącymi dodatkami – ziarnem kakaowca w środku, podane z naturalnymi
pistacjami i polane tahini . Do tego jedno z ulubionych smoothies – „ grucha – pietrucha ” z
pomarańczą, aromatycznym
cynamonem oraz rozgrzewającym
imbirem . Idealny ‚zestaw’ na bardzo przyjemny, leniwy poranek

waniliowe placuszki z
płatków owsianych z
daktylami i ziarnem kakaowca podane z tahini oraz niesolonymi
pistacjami; smoothie
gruszka-
pietruszka-
pomarańczvanilla oat pancakes with dates and cocoa nibs served with tahini and unsalted pistachios; smoothie pear-parsley-orangeSkładniki:

6 łyżek
płatków owsianych4 posiekane
suszone daktylemielona
wanilia (lub ziarna z
laski wanilii)1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu: owsiane)łyżka mielonego złotego
siemienia lnianegoziarna kakaowca (dowolna ilość)
Płatki owsiane zalać na noc
mlekiem wraz z
wanilią i
daktylami. Rano dodać ziarna kakaowca oraz
siemię lniane – wymieszać i odstawić na co najmniej 5 min. Po czasie smażyć placuszki na rozgrzanej patelni (suchej lub natłuszczonej
olejem, najlepiej
kokosowym). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!smoothie : duża
gruszka (Polska Konferencja), mała
pomarańcz, garść
pietruszki,
cynamon oraz
imbir – wszystko dokładnie ze sobą zmiksowaćKolejna propozycja obiadowa – chyba nie macie nic przeciwko?Tym razem
pieczarkowe burgery z
zielonej soczewicy . Niezbyt skromnie, ale muszę przyznać, że to najlepsze jakie zrobiłam. Podane z pieczonymi frytkami Tikka
Curry (
przyprawa kupiona kiedyś w czasie azjatyckiego tygodnia w Lidlu) – polecam!

pieczone
pieczarkowe burgery z
zielonej soczewicy z
suszonymi pomidorami podane z pieczonymi frytkami Tikka
Currybaked green lentil mushrooms burgers with dried tomatoes served with baked Tikka
Curry chipsBurgery :(1 porcja, 4 burgery)4 łyżki
zielonej soczewicy
przyprawy: słodka wędzona
papryka,
suszona pietruszka,
pieprz, cząber,
majeranek,
lubczyk, kumin,
czosnek niedźwiedzi, suszona
cebula, szczypta ostrej wędzonej
paprykipomidory suszone w płatkach
cebula podsmażona z 6
pieczarkami2 łyżki
mąki z
cieciorki (lub innej)łyżka mielonego złotego
siemienia lnianegopestki dyni oraz
słonecznikUgotować
soczewicę i ostudzić. Zmiksować wraz z resztą składników (oprócz pestek dyni i
słonecznika). Następnie wymieszać z pestkami i
słonecznikiem. Formować dowolnej wielkości burgery i przekładać na papier do pieczenia. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok 30 min. Po 20 min. obrócić na drugą stronę.
ziemniaki : pokrojone w paski
ziemniaki wymieszane z
oliwą z oliwek,
pieprzem,
solą morską oraz
przyprawą Tikka
Masala – pieczone na papierze do pieczenia wraz z burgeramiTo tak – dziś zajęcia,
potem kino. Znowu czas upłynie w błyskawicznym tempie… W każdym razie – dobrze spożytkowany, pełen pozytywów i tego się trzymamMiłego piątku!
