ßßß

waniliowe placuszki z płatków owsianych z daktylami i ziarnem kakaowca podane z tahini oraz niesolonymi pistacjami; smoothie gruszka-pietruszka-pomarańczvanilla oat pancakes with dates and cocoa nibs served with tahini and unsalted pistachios; smoothie pear-parsley-orangeSkładniki:
6 łyżek płatków owsianych4 posiekane suszone daktylemielona wanilia (lub ziarna z laski wanilii)1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)łyżka mielonego złotego siemienia lnianegoziarna kakaowca (dowolna ilość)Płatki owsiane zalać na noc mlekiem wraz z wanilią i daktylami. Rano dodać ziarna kakaowca oraz siemię lniane – wymieszać i odstawić na co najmniej 5 min. Po czasie smażyć placuszki na rozgrzanej patelni (suchej lub natłuszczonej olejem, najlepiej kokosowym). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!smoothie : duża gruszka (Polska Konferencja), mała pomarańcz, garść pietruszki, cynamon oraz imbir – wszystko dokładnie ze sobą zmiksowaćKolejna propozycja obiadowa – chyba nie macie nic przeciwko?Tym razem pieczarkowe burgery z zielonej soczewicy . Niezbyt skromnie, ale muszę przyznać, że to najlepsze jakie zrobiłam. Podane z pieczonymi frytkami Tikka Curry (przyprawa kupiona kiedyś w czasie azjatyckiego tygodnia w Lidlu) – polecam!
pieczone pieczarkowe burgery z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami podane z pieczonymi frytkami Tikka Currybaked green lentil mushrooms burgers with dried tomatoes served with baked Tikka Curry chipsBurgery :(1 porcja, 4 burgery)4 łyżki zielonej soczewicy
przyprawy: słodka wędzona papryka, suszona pietruszka, pieprz, cząber, majeranek, lubczyk, kumin, czosnek niedźwiedzi, suszona cebula, szczypta ostrej wędzonej paprykipomidory suszone w płatkachcebula podsmażona z 6 pieczarkami2 łyżki mąki z cieciorki (lub innej)łyżka mielonego złotego siemienia lnianegopestki dyni oraz słonecznikUgotować soczewicę i ostudzić. Zmiksować wraz z resztą składników (oprócz pestek dyni i słonecznika). Następnie wymieszać z pestkami i słonecznikiem. Formować dowolnej wielkości burgery i przekładać na papier do pieczenia. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok 30 min. Po 20 min. obrócić na drugą stronę.ziemniaki : pokrojone w paski ziemniaki wymieszane z oliwą z oliwek, pieprzem, solą morską oraz przyprawą Tikka Masala – pieczone na papierze do pieczenia wraz z burgeramiTo tak – dziś zajęcia, potem kino. Znowu czas upłynie w błyskawicznym tempie… W każdym razie – dobrze spożytkowany, pełen pozytywów i tego się trzymamMiłego piątku!