ßßß Cookit - przepis na Burgery :

Burgery :

nazwa

Wykonanie

Na piątkowe śniadanie placuszki w 100% owsiane, bez mąki i cukru – naturalnie słodkie dzięki daktylom . Pachnące wanilią . Z chrupiącymi dodatkami – ziarnem kakaowca w środku, podane z naturalnymi pistacjami i polane tahini . Do tego jedno z ulubionych smoothies – „ grucha – pietrucha ” z pomarańczą, aromatycznym cynamonem oraz rozgrzewającym imbirem . Idealny ‚zestaw’ na bardzo przyjemny, leniwy poranek
waniliowe placuszki z płatków owsianych z daktylami i ziarnem kakaowca podane z tahini oraz niesolonymi pistacjami; smoothie gruszka-pietruszka-pomarańcz
vanilla oat pancakes with dates and cocoa nibs served with tahini and unsalted pistachios; smoothie pear-parsley-orange
Składniki:
6 łyżek płatków owsianych
4 posiekane suszone daktyle
mielona wanilia (lub ziarna z laski wanilii)
1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: owsiane)
łyżka mielonego złotego siemienia lnianego
ziarna kakaowca (dowolna ilość)
Płatki owsiane zalać na noc mlekiem wraz z wanilią i daktylami. Rano dodać ziarna kakaowca oraz siemię lniane – wymieszać i odstawić na co najmniej 5 min. Po czasie smażyć placuszki na rozgrzanej patelni (suchej lub natłuszczonej olejem, najlepiej kokosowym). Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
smoothie : duża gruszka (Polska Konferencja), mała pomarańcz, garść pietruszki, cynamon oraz imbir – wszystko dokładnie ze sobą zmiksować
Kolejna propozycja obiadowa – chyba nie macie nic przeciwko?
Tym razem pieczarkowe burgery z zielonej soczewicy . Niezbyt skromnie, ale muszę przyznać, że to najlepsze jakie zrobiłam. Podane z pieczonymi frytkami Tikka Curry (przyprawa kupiona kiedyś w czasie azjatyckiego tygodnia w Lidlu) – polecam!
pieczone pieczarkowe burgery z zielonej soczewicy z suszonymi pomidorami podane z pieczonymi frytkami Tikka Curry
baked green lentil mushrooms burgers with dried tomatoes served with baked Tikka Curry chips
Burgery :
(1 porcja, 4 burgery)
4 łyżki zielonej soczewicy
przyprawy: słodka wędzona papryka, suszona pietruszka, pieprz, cząber, majeranek, lubczyk, kumin, czosnek niedźwiedzi, suszona cebula, szczypta ostrej wędzonej papryki
pomidory suszone w płatkach
cebula podsmażona z 6 pieczarkami
2 łyżki mąki z cieciorki (lub innej)
łyżka mielonego złotego siemienia lnianego
pestki dyni oraz słonecznik
Ugotować soczewicę i ostudzić. Zmiksować wraz z resztą składników (oprócz pestek dyni i słonecznika). Następnie wymieszać z pestkami i słonecznikiem. Formować dowolnej wielkości burgery i przekładać na papier do pieczenia. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok 30 min. Po 20 min. obrócić na drugą stronę.
ziemniaki : pokrojone w paski ziemniaki wymieszane z oliwą z oliwek, pieprzem, solą morską oraz przyprawą Tikka Masala – pieczone na papierze do pieczenia wraz z burgerami
To tak – dziś zajęcia, potem kino. Znowu czas upłynie w błyskawicznym tempie… W każdym razie – dobrze spożytkowany, pełen pozytywów i tego się trzymam
Miłego piątku!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/02/100-owsa-zero-cukru-oraz-burgery.html